Acasă Politic Prevenția trebuie să devină o componentă strategică a sistemului public de sănătate

Prevenția trebuie să devină o componentă strategică a sistemului public de sănătate

DISTRIBUIȚI
Healthcare and Medical concept, patient listening intently to a female doctor explaining patient symptoms or asking a question as they discuss paperwork together in a consultation.

152613 – 29112019 –   USR consideră că prevenția trebuie să devină o componentă strategică a sistemului public de sănătate, astfel încât România să nu mai fie pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește mortalitatea din cauza tratabile.

            Ultimul raport al Comisiei Europene arată că România are cea mai mare rată a mortalității din cauze tratabile din Uniunea Europeană, iar factorii principali sunt: consumul de alcool, fumatul și obezitatea.

            Încă din primele luni de mandat, parlamentarii USR au depus proiecte de legi care să prevină cele mai frecvente boli care cauzează mortalitate în România: taxarea zaharurilor suplimentare din sucuri, limitarea conținutului de acizi grași trans-nesaturați în alimente, interzicerea reclamelor la țigări în magazine, informare corectă despre medicamentele homeopate. Aceste proiecte au și sprijinul Organizației Mondiale a Sănătății, dat fiind că legi similare și-au dovedit eficiența în alte țări din UE și din lume.

            USR consideră că pentru a însănătoși un sistem de sănătate bolnav, accentul trebuie pus deopotrivă și pe prevenție, se arată într-un comunicat de presă.

            “Mai mult de 40% din povara de boală din România, estimată în ani de viață sănătoasă pierduți prin deces sau dizabilitate este cauzată de factorii de risc corectabili. Așadar, sunt necesare măsuri comprehensive, coordonate și cost-eficiente pentru a ameliora impactul acestora asupra incidenței bolilor non-comunicabile – boli respiratorii cronice, diabet zaharat, patologie cardio-vasculară și cancer. Prevenția trebuie să devină o componentă strategică a sistemului public de sănătate și implică politici publice intersectoriale, secvențiale și coordonate. Presupune responsabilizarea comunității și a autorităților privitor la prevenția în sănătate. Există exemple de bune practici și politici intervenționale validate care trebuie replicate și în România. Așadar, e nevoie de o Lege a Prevenției care să structureze o nouă arhitectură a responsabilității infrastructurii instituționale, să dimensioneze resursa umană și financiară pentru Planurile Naționale de Control Integrat al bolilor cardiovasculare și oncologice – principalele contributoare la mortalitatea și morbiditatea din România.”, transmite senatorul USR Adrian Wiener, inițiatorul proiectelor de lege.

            USR are soluții pentru sistemul de sănătate din țara noastră, mai este nevoie doar de o majoritate parlamentară responsabilă care să conștientizeze importanța lor asupra sănătății fiecărui român.

            Raportul Comisiei Europene poate fi citit aici: bit.ly/34G0WQ4

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.