Acasă Externe Reuniunea Trilaterală a Comisiilor pentru politică externă din Parlamentele României, Bulgariei și...

Reuniunea Trilaterală a Comisiilor pentru politică externă din Parlamentele României, Bulgariei și Turciei

DISTRIBUIȚI

            152617 – 29112019 –     În perioada 27-28 noiembrie a.c., a avut loc la Sofia, Republica Bulgaria, prima Reuniune trilaterală a Comisiilor pentru politică externă din Parlamentele Bulgariei, României și Turciei. Delegația Parlamentului României care a participat la reuniune a fost formată din senatorul Cristian Dumitrescu, președintele Comisiei pentru politică externă, senatorul Ion Popa, membru al Comisiei și deputatul Ben-Oni Ardelean, vicepreședintele Comisiei pentru politică externă.

            Agenda întrevederii trilaterale a vizat teme de interes reciproc, precum: dimensiunea cooperării strategice în regiunea Mării Negre, impactul regional al migrației și procesul de integrare europeană a statelor din Balcanii de Vest și a Turciei.

            În cadrul convorbirilor, delegația Comisiei pentru politică externă a Senatului României a subliniat importanța formatului trilateral de consultări România-Bulgaria-Turcia pentru dezvoltarea cooperării dintre cele trei state, cât și pentru avansarea dialogului pe teme de interes strategic și asumarea de noi obiective la nivel regional.

            Președintele Comisiei pentru politică externă a arătat că o cooperare economică regională puternică la Marea Neagră, cu sprijinul Uniunii Europene, constituie cel mai bun instrument de consolidare a stabilității regionale. De asemenea, demnitarul român a evidențiat dorința de aprofundare a dialogului politic la nivelul celor trei foruri legislative cu scopul de a contribui la identificarea punctelor convergente de interes, în calitate de aliaţi riverani, care au o responsabilitate majoră în această regiune de importanţă strategică pentru securitatea euro-atlantică.

            Senatorul Cristian Dumitrescu a subliniat atenția specială de care s-a bucurat procesul de integrare europeană a Balcanilor de Vest și Turciei pe timpul mandatului României la Președinția Consiliului UE și a arătat că România rămâne un promotor puternic al extinderii, având în vedere importanța acestei teme pentru promovarea securității și integrării economice în regiune.

            În marja reuniunii, membrii delegațiilor parlamentare au avut întrevederi cu  Tsveta Karayancheva, președintele Adunării Naționale a Republicii Bulgaria, cu  Emil Karanikolov, ministrul Economiei, cu Petko Doykov, ministru adjunct al Afacerilor Externe, cu membrii grupurilor parlamentare de prietenie Bulgaria – România și Bulgaria – Turcia, precum și cu membrii Comisiei pentru afaceri europene și controlul fondurilor europene a Adunării Naționale a Republicii Bulgaria.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.