Acasă Politic Rodica Popescu Bitănescu, Cornel Dinu şi Andrei Şerban, cetăţeni de onoare ai...

Rodica Popescu Bitănescu, Cornel Dinu şi Andrei Şerban, cetăţeni de onoare ai Capitalei

DISTRIBUIȚI

152379 – 15112019 – Consiliul General al Municipiului Bucureşti a aprobat trei proiecte de hotărâre prin care trei personalităţi române, Rodica Popescu Bitănescu, Cornel Dinu şi Andrei Şerban au primit titlul de ”Cetăţean de onoare al Municipiului Bucureşti”. Acordarea acestui titlu reprezintă o recompensă simbolică şi nu are implicaţii la bugetul local.

Cornel Dinu este un fost jucator si antrenor de fotbal roman, iar de numele sau se leaga multe momente de bucurie ale fanilor. La seniori a jucat numai pentru Dinamo Bucuresti, avand 454 de meciuri in Liga 1 si 53 de goluri marcate. A fost multi ani capitanul echipei nationale, pentru care a jucat de 75 de ori si a marcat 7 goluri. De asemenea, a fost antrenor principal la Dinamo Bucuresti, acolo unde a castigat si urmatoarele trofee: titlul in 2000 si 2002 si Cupa Romaniei in 2000 si 2001. Cornel Dinu a mai antrenat CS Targoviste, ASA Targu Mures Otelul Galati, U Cluj si FC Olt.

In perioada 1992-1993, Cornel Dinu a fost si selectioner al echipei nationale de fotbal a Romaniei in campania de calificare la Campionatul Mondial de Fotbal 1994. In martie 2008 a fost decorat cu Ordinul Meritul Sportiv clasa a III a.

Rodica Popescu Bitanescu este o cunoscuta actrita de teatru si film. A absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica din Bucuresti, promotia 1960, debutand la Teatrul National din Iasi. In 1966 urca pe scena Teatrului National Bucuresti, interpretand rolul Ines din piesa Castiliana. Din acel moment a facut roluri memorabile pe scena Teatrului National Bucuresti, printre care: Lucetta – in Badaranii, Manuela – Travesti, Calipsita – Coana Chirita, Monti – Moartea ultimului golan, Lina – Sa nu-ti faci pravalie cu scara, Argentina – Trei frati gemeni venetieni, Bianca – Imblanzirea scorpiei, Fifica Profirel – Hagi Tudose, Liza – Inocentul sau Liuba – Faleza.

Incepand cu anul 1975, Rodica Popescu Bitanescu debuteaza in film, iar ulterior va juca si in seriale de televiziune. Pentru cariera sa remarcabila a fost distinsa cu premii de creatie, iar, in anul 2002, ii este inmanat Ordinul National ”Serviciul credincios in grad de cavaler”, pentru crearea si transmiterea cu talent si daruire a unor opere literare semnificative pentru civilizatia romaneasca si universala.

Andrei Serban este considerat unul dintre cei mai importanti regizori romani din a doua jumatate a secolului al XX-lea, care a pus in scena spectacole de teatru si opera in 39 de tari, fiind un ”ambasador” la tarii noastre. De-a-lungul carierei sale a pus in valoare personaje cu o deosebita originalitate si indrazneala.

S-a nascut la 21 iunie 1943, la Bucuresti, iar atractia pentru teatru o descopera in clasa a VII a cand regizeaza ”O scrisoare pierduta” de I.L. Caragiale.

In SUA, Andrei Serban a lucrat cu La MaMa Theatre, The Public Theatre, Lincoln Center, Circle in the Square, Yale Repertory Theatre, The Guthrie Theatre, A.C.T. si cu New York City, Seattle si Los Angeles Opera.

In Europa a lucrat pentru operele din Paris, Geneva, Viena si Bologna, cu Welsh National Opera, Covent Garden, Theatre de la Ville, Helsinki Lilla Teatern, Teatrul National Bucuresti, La Comedie Fancaise, iar in Japonia a pus in scena specacole pentru Shiki Company of Tokyo.

Profesor la unversitati de prestigiu din intreaga lume, precum Yale School of Drama, Harvard University, Le Conservatoire de Paris, Stockholm Dramatic School, Theatre School of Tokyo,University of California, Andrei Serban a fost recompensat cu numeroase premii, printre care premii la Festivalurile de la Avignon, Shiraz si Belgrad.  A fost nominalizat la premiile Tony si a fost laureat cu premiul Societatii Regizorilor de Teatru si Coregrafilor George Abbott pentru impactul major avut in teatru in ultimii 20 de ani.

In decembrie 2008 a primit Ordinul Steaua Romaniei in grad de Mare Cruce, la Paris, cu ocazia prezentarii spectacolului Spovedanie la Tanacu in Capitala Frantei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.