Acasă Politic România și-a reînnoit angajamentele față de NATO

România și-a reînnoit angajamentele față de NATO

DISTRIBUIȚI

  152303 – 07112019 –   Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a avut, ieri, o convorbire telefonică cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Cu acest prilej, șeful diplomației române l-a asigurat pe înaltul oficial NATO de întreg sprijinul președintelui României, Klaus Iohannis, al Guvernului României, al prim-ministrului Ludovic Orban și al său personal pentru îndeplinirea obiectivelor Alianței, precum și de continuitatea politicilor și angajamentelor țării noastre în cadrul NATO, astfel cum este prevăzut de programul de guvernare al noului guvern de la București. 

            Cei doi oficiali au trecut în revistă prioritățile pentru perioada imediat următoare. În acest context, ministrul român al afacerilor externe a subliniat importanța acordată de România consolidării rolului NATO în regiunea Mării Negre, prin întărirea prezenței înaintate în partea de sud a Flancului Estic. În acest context, a subliniat importanța implementării pachetului privind Marea Neagră, adoptat de miniștrii de externe aliați în luna aprilie a acestui an, la Washington. Totodată, a subliniat necesitatea unei prezențe navale NATO crescute în Marea Neagră și sporirea contribuțiilor aliaților la Brigada Multinațională din România. De asemenea, a informat despre susținerea de către noul Guvern a continuării angajamentului pentru alocarea a 2% din PIB pentru apărare.

            Jens Stoltenberg a adresat felicitări noului ministru pentru preluarea funcției și a mulțumit pentru sprijinul și contribuțiile României în cadrul NATO, cu referire la implicarea României atât în sudul, cât și în nordul Flancului Estic, în Polonia, la alocarea a 2% din PIB pentru apărare, la participarea la misiunile NATO din Afganistan și Kosovo și a reamintit importanța pe care o are componenta din România a sistemului NATO antirachetă. Secretarul General Jens Stoltenberg a reconfirmat, la rândul său, necesitatea implementării tuturor măsurilor adoptate de Alianță în vederea întăririi securității euro-atlantice, inclusiv în zona de sud a Flancului Estic.

            Cei doi înalți oficiali au trecut în revistă agenda reuniunii ministeriale NATO din noiembrie și au evidențiat importanța reuniunii șefilor de stat și de guvern aliați, care va fi organizată la Londra, în luna decembrie 2019, pentru avansarea procesului de adaptare a Alianței. Totodată, au convenit să aprofundeze dialogul, inclusiv cu prilejul reuniunii miniștrilor aliați de externe din noiembrie 2019.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.