Acasă Externe România reiterează importanța retragerii trupelor și muniției străine de pe teritoriul Republicii...

România reiterează importanța retragerii trupelor și muniției străine de pe teritoriul Republicii Moldova

DISTRIBUIȚI

152684 – 06122019 –  Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a participat joi, 5 decembrie 2019, la Bratislava, la reuniunea Consiliului Ministerial al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE).

În cadrul intervenției naționale susținute în plen, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a subliniat că menținerea relevanței OSCE este necesară pentru a răspunde cu eficiență provocărilor tot mai sporite de securitate din Europa.

Bogdan Aurescu a evidențiat rolul esențial al Organizației în soluționarea conflictelor prelungite din regiunea Mării Negre, care continuă să influențeze negativ contextul de securitate din Europa.

Șeful diplomației române a prezentat, cu acest prilej, eforturile României, pe durata Președinției Consiliului Uniunii Europene, în primul semestru al anului 2019, de a identifica priorități și căi comune de acțiune în domenii și spații relevante pentru ambele organizații – UE și OSCE.

De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu a pledat pentru continuarea dinamicii pozitive înregistrate în procesul de soluționare a conflictului transnistrean, care să conducă la o reglementare durabilă, pașnică și cuprinzătoare în format 5+2, fără a afecta perspectivele europene ale Republicii Moldova. Demnitarul român a reiterat importanța retragerii trupelor și muniției străine de pe teritoriul Republicii Moldova, în conformitate cu normele dreptului internațional și angajamentele anterior asumate în cadrul OSCE.

Pentru sporirea predictibilității și transparenței militare a OSCE, ministrul Bogdan Aurescu a subliniat importanța prezervării și implementării depline și stricte a angajamentelor asumate de statele participante prin instrumentele din sfera politico-militară a Organizației. În acest sens, a pledat pentru inițierea unui proces de modernizare substanțială și cuprinzătoare a Documentului de la Viena din 2011, care reglementează măsuri de creștere a încrederii în domeniul militar.

Ministrul român a subliniat rolul unic al OSCE în asigurarea respectării drepturilor și libertăților fundamentale ale omului și în garantarea libertății presei și a jurnaliștilor. De asemenea, a exprimat susținerea României pentru instituțiile autonome ale OSCE.

Nu în ultimul rând, Bogdan Aurescu a asigurat viitoarea Președinție-în-Exercițiu albaneză a OSCE de cooperarea și sprijinul României, în eforturile de consolidare a profilului politic al Organizației și de obținere a unor rezultate concrete și de impact, pentru îmbunătățirea securității în spațiul OSCE.

În marja reuniunii, ministrul Bogdan Aurescu a avut întâlniri bilaterale cu Înaltul Comisar OSCE pentru Minorități Naționale și cu omologii din Bulgaria, Macedonia de Nord, Armenia și Republica Moldova, anunță MAE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.