Acasă Politic Ședință solemnă comună a Senatului și Camerei Deputaților consacrată celebrării Zilei Naționale...

Ședință solemnă comună a Senatului și Camerei Deputaților consacrată celebrării Zilei Naționale a României

DISTRIBUIȚI

 152634 – 02122019 –  Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut luni, 2 decembrie a.c., la Palatul Parlamentului, un discurs în cadrul ședinței solemne comune a Senatului și Camerei Deputaților consacrată celebrării Zilei Naționale a României:

”Domnilor Președinți ai Senatului și Camerei Deputaților,
Domnule Prim-ministru,
Preafericirea Voastră,
Înaltpreasfinţia Voastră,
Alteță,
Doamnelor și domnilor senatori și deputați,
Doamnelor și domnilor membri ai Guvernului,
Excelențe,
Doamnelor și domnilor,
Dragi români,

La 30 de ani de la căderea comunismului și recucerirea libertății noastre, celebrăm Ziua Națională cu gândul la generațiile care au făcut posibilă România democratică și europeană de astăzi.

Marea Unire de la 1918 a reprezentat expresia efortului colectiv al unei națiuni de a transforma în realitate visul întregirii.

Eroismul soldaților români, viziunea Familiei Regale, iscusința oamenilor politici, implicarea decisivă a elitelor vremii, hotărârea minorităților naționale, dar mai ales contribuția românilor simpli au condus la îndeplinirea obiectivului Unirii.

În zbuciumatul secol trecut, Marea Unire a deschis calea reformelor, modernizării și dezvoltării, care a fost însă curmată brusc de cel de-al Doilea Război Mondial și de instalarea dictaturilor. Artizanii Unirii au sfârșit în închisorile comuniste tocmai pentru că au refuzat să-și renege credința în România liberă, independentă și suverană.

Aducem, așadar, astăzi un cuvenit și pios omagiu tuturor înaintașilor care s-au jertfit pentru propășirea națiunii române, sporind, cu fiecare generație, prin trudă și sânge, această lucrare de glorie, astfel încât noi și copiii noștri să putem privi înainte cu deplină încredere în viitor.

În continuare aici

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.