Acasă Anchete Belgieni și francezi, păgubiți cu 6 milioane de euro de o rațea...

Belgieni și francezi, păgubiți cu 6 milioane de euro de o rațea de evazioniști

Printre victimele rețelei se află inclusiv o mare companie privată franceză și o autoritate locală franceză

DISTRIBUIȚI

153205 – 30012020 –  Peste 85 de belgieni și francezi au fost păgubiți cu 6 milioane de euro după ce au căzut victime ale unor falși afaceriști. Jandarmeria Națională Franceză (Jandarmeria Nationale), în colaborare cu Poliția Federală Judiciară belgiană (Poliția judiciaire Fédérale) și Poliția israeliană, cu sprijin Europol și Eurojust, au destructurat o amplă rețea evazioniștilor de investiții. Gruparea infracțională era implicată în spălarea de bani și fraudă de investiții binare.

Site-uri false și firme fictive folosite pentru fraudarea intestitorilor

La începutul anului 2019, în Franța  au fost arestați patru suspecți, trei dintre aceștia fiind chiar  reținuți. La sfârșitul anului 2019, alți cinci suspecți au fost arestați și interogat în Israel, cu sprijinul unui grup operativ Europol, în cadrul unei operațiuni comune a investigatorilor și magistraților belgieni, francezi și israelieni. Mai mult de un milion de euro au fost deja confiscate din conturile evazioniștilor. Suspectul principal este un bărbat cu dublă cetățenie, franceză și israeliană, bănuit a fi creierul masivei fraudei cu taxa de poluare.

Anchetarea fraudei, desfășurată în Belgia și Franța, dar controlată din Israel, a început în 2018. Gruparea a reușit să instituie un sistem sofisticat de evaziune, promițând importante câștiguri din investiții în Bitcoin, aur și diamante. Suspecții își ofereau servicii financiare pe platforme on-line, dar a înființat și societăți fictive, pe care le foloseau în schema de spălare a banilor.

Randamentele uriașe promise nu existau în realitate

Escrocii promiteau un randament al investițiilor între 5 și 35%, după care cereau să administreze portofoliile victimelor și le cereau să crească sumele investite. Pentru a întări încrederea victimelor în serviciile lor, plăteau unora dintre victime dividende din investițiile lor, apoi le ofereau ”oportunitatea” creșterii investițiilor cerând sume din ce în ce mai mari. Printre victimele rețelei se află inclusiv o mare companie privată franceză și o autoritate locală franceză. Înainte de a fi transferate în conturile internaționale, investițiile victimelor erau plasate pe conturi în diferite state membre ale UE.

Rețeaua este considerată a fi responsabilă pentru fraude care se ridică la cel puțin 6 milioane de euro. De asemenea, anchetatorii au descoperit facturi de câteva milioane de euro, încă nefolosite.

Autoritățile din Bulgaria, Ungaria, Marea Britani, Spania, Cehia și Portugalia au sprijinit investigațiile procurorilor europei. Patru persoane au fost arestate în Franța în ianuarie 2019, iar în cooperare cu autoritățile din Luxemburg a fost confiscat un milion de euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.