Acasă Social Federația Hermes acuză haosul total din Cercetare

Federația Hermes acuză haosul total din Cercetare

DISTRIBUIȚI

153140 – 23012020 –  Autoritatea de stat pentru cercetare-dezvoltare (fostul ANCS, ANCSI, MCI, astazi MEC) ascunde în continuare situația juridică reală a institutelor naționale de cercetare-dezvoltare (INCD), pentru a favoriza grupuri de interese ilegitime care administrează după bunul plac fondurile publice și au transformat competițiile de proiecte în simple inginerii financiare în beneficiul propriu. Inclusiv noțiunea de Instalație de Interes Național este dusă în derizoriu și a devenit un alt mecanism de ”sifonare” a bugetului cercetării, se arată într-un comunicat al Federației sindicatelor Hermes.

Conform prevederilor legale, incidente, întărite de hotărâri judecătorești definitive, INCD-urile sunt instituții publice finanțate din venituri proprii, iar directorul general este funționar public. Conform Registrului Național al Instituțiilor Publice, toate I.N.C.D. sunt înscrise în această categorie si sunt publice.

”Băieții deștepti” din cercetarea științifică au reusit performanța de a nu aplica legea salarizării personalului plătit din fonduri publice nr 153/2017. A fost creat astfel patronul pe bani publici. Directorii generali de I.N.C.D. au devenit stăpâni pe bugetele aprobate cu complicitatea personalului din Ministerul Cercetarii și Inovării și au ”evitat” aplicarea grilei de salarizare stabilită prin Legea 153/2017, acuză sindicaliștii.

”Noul guvern PNL, prin Ministerul Educației și Cercetării, urmează aceeași tactică și continuă să încalce legea cu aceeași nonșalanță, să protejeze faptuitorii și astfel să consolideze feudele din cercetare, în fapt fostele institute nationale, pentru că în cadrul lor domnesc impostura și abuzurile, în timp ce conducerile institutelor și camarilele lor încaseza sume fabuloase din bani publici. De exemplu fiul directoarei economice din MCI, Lucia Moise (Csavar), a fost angajat fictiv pe platforma Măgurele la un I.N.C.D., iar jaful banilor publici și alte ilegalități au fost mușamalizate. Instanțele naționale au stabilit definitiv că I.N.C.D. este o institutie publică, chiar o autoritate publică în domeniul său de expertiză, iar directorul general este funcționar public. Aceste sentințe definitive vin de la Curtea de Apel București, Tribunalul București și Tribunalul Ilfov. Legea nr 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice este foarte clară și stabilește că se aplică și la nivelul instituțiilor publice finanțate din venituri proprii (aici intră și universitățile) și, mai mult, se aplică și directorului general, deci ministerul coordonator nu poate stabili salarii exorbitante pentru directorii generali așa cum avem astăzi, de multe zeci de mii de lei lunar, situație relatată recent în presă. Prevederile legale incidente clarifică fără echivoc situația gravă de nelegalitate care guvernează institutele naționale de cercetare-dezvoltare pentru favorizarea grupurilor de interese ilegitime care au pus stăpânire pe instituțiile de stat din cercetare și controlează structurile centrale coordonatoare, inclusiv organismele de control”, se arată în comunicatul de presă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.