Acasă Anchete Interne IGSU/Zilnic, în România, se produc, în medie, 19 incendii la locuințe

IGSU/Zilnic, în România, se produc, în medie, 19 incendii la locuințe

DISTRIBUIȚI

153157 – 25012020 – *Zilnic, în România, se produc, în medie, 19 incendii la locuințe*

*Peste 6.800 de incendii la locuințe, soldate cu aproape 1.000 de persoane decedate sau rănite, au avut loc în cursul anului 2019.* Majoritatea evenimentelor se produc în sezonul rece şi au un impact major asupra vieții, sănătății și bunurilor cetățenilor.

Pe timpul intervențiilor, anul trecut, *691 de adulți și 34 de copii au fost răniți, iar alți 252 de adulți și 10 copii au decedat.* Cele mai multe pierderi de vieți s-au înregistrat în rândul persoanelor de peste 70 de ani _(110 victime),_ iar numărul cel mai mare de răniți s-a constatat în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 26 și 55 de ani _(317 persoane)._

Potrivit datelor centralizate la nivelul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, în perioada ianuarie-decembrie 2019, *principala cauză generatoare de incendii la locuințe este reprezentată de coșul de fum defect sau necurățat* _(33% dintre evenimente)._ În afara acestor situații, printre împrejurările care au condus la producerea incendiilor, se regăsesc și instalațiile electrice defecte, mijloacele de încălzire improvizate sau nesupravegheate, fumatul și focul deschis.

Comparativ cu 2018, în cursul anului trecut se constată o scădere cu 2% a numărului incendiilor la locuințe produse în mediul rural și o creștere cu 3% a celor înregistrate în mediul urban. De asemenea, în perioada analizată, s-a constat că majoritatea evenimentelor de acest fel s-au produs în bucătărie, la nivelul acoperișului sau al podului.

*Chiar dacă statistic numărul incendiilor la locuințe a fost mai mic în anul 2019 comparativ cu anul precedent (6806 față de 6911 situații), impactul acestora a fost mai mare anul trecut (987 victime în 2019, față de 951 victime în 2018).*

Cu toate acestea, neglijența sau ignorarea regulilor de siguranță și a măsurilor de prevenire se manifestă în rândul unora dintre semeni, iar efectele în urma acestor manifestări sunt evidente, generatoare de adevărate tragedii.

_Incendiile produse la locuințe pot fi prevenite, una dintre regulile care trebuie respectate obligatoriu fiind utilizarea corectă a instalațiilor și a echipamentelor electrice, a sobelor de încălzit sau a coșurilor de fum. Apelarea la specialişti, atunci când sesizăm probleme la instalaţiile electrice sau la mijloacele de încălzire, este, de asemenea, o măsură de prevenţie foarte importantă. Orice improvizaţie minoră poate conduce la incidente cu repercursiuni._

De asemenea, pentru evitarea oricăror potențiale pericole, este recomandată montarea detectoarelor de gaz în locuinţe, precum şi a detectoarelor de incendiu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.