Acasă Cultura/Media Manifestări dedicate Unirii Principatelor Române

Manifestări dedicate Unirii Principatelor Române

DISTRIBUIȚI

  153153 – 24012020 – Astăzi se împlinesc 161 de ani de la Unirea Principatelor Române cand în 1859, Alexandru Ioan Cuza era  a fost ales domnitor şi în Moldova şi în Muntenia.

In Bucuresti   momentul istoric de la 24 ianuarie 1859 va fi marcat în biserici prin slujbe de Te Deum, adică rugăciuni de mulțumire aduse lui Dumnezeu pentru realizarea Unirii Principatelor Române, iar la sfârșitul slujbei vor fi trase clopotele timp de un minut. Ministerul Apărării Naționale organizează o serie de ceremonii militare și depuneri de coroane în locuri semnificative pentru Unirea Principatelor.

Primul moment festiv al zilei se va desfășura în fața statuii lui Alexandru Ioan Cuza de pe Dealul Patriarhiei, la mică distanță de locul în care a fost ales și la București același domnitor ca la Iași.

La Iasi festivitățile dedicate Unirii Principatelor Române dse vor desfăşura în Piaţa Unirii din Iași, acolo unde se află și statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

La manifestările din capitala Moldovei vor fi prezenți președintele Klaus Iohannis, premierul Ludovic Orban, însoțit și de o parte dintre miniştri, preşedintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, reprezentanți ai partidelor, dar și membri ai corpului diplomatic.

După o slujbă de Te Deum, de pe scena special amenajată în Piața Unirii se vor rosti discursuri, urmate de depuneri de coroane de flori la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza și de o paradă militară.

Cei prezenţi se vor putea prinde apoi în Hora Unirii, alături de oficialități, în locul în care Hora Unirii s-a jucat pentru prima oară și în urmă cu 161 de ani. La finalul manifestărilor din Piaţa Unirii, preşedintele Klaus Iohannis şi ceilalţi demnitari vor merge pe jos până la Mănăstirea Trei Ierarhi, pentru a depune flori şi la mormântul domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Sursa: romania-actualitati.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.