Acasă Politic Ministrul Aurescu la lansarea Președinției croate a Consiliului UE

Ministrul Aurescu la lansarea Președinției croate a Consiliului UE

DISTRIBUIȚI

153200 – 30012020 –   Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a participat miercuri, 29 ianuarie 2020, la evenimentul de lansare a Președinției croate a Consiliului UE, organizat la sediul Reprezentanței Comisiei Europene în România, alături de ambasadorul Croației în România, Marija Kapitanović.

Ministrul a salutat buna cooperare cu Croația în cadrul Trio-ului de Președinții România-Finlanda-Croația (1 ianuarie 2019 – 30 iunie 2020) și a transmis aprecierea părții române privind continuitatea programului de priorități. A asigurat partea croată de sprijinul României pentru avansarea agendei europene pe durata Președinției.

Ministrul a exprimat încrederea că Președinția croată va gestiona agenda europeană în spiritul unității, ținând cont inclusiv de contextul european complex, marcat de începutul unui nou mandat instituțional şi legislativ la nivel UE. Astfel, referitor la motto-ul ales de Președinția croată a Consiliului UE – ”O Europă puternică într-o lume a provocărilor”, ministrul Bogdan Aurescu a apreciat faptul că ”acesta dezvăluie direcția în care trebuie să acționăm împreună, dacă dorim să abordăm provocări comune în lumea de astăzi. O Uniune Europeană mai puternică și unită reprezintă o premisă fundamentală dacă dorim să avem succes și să obținem pe viitor rezultate concrete în beneficiul cetățenilor europeni”.

În acest context, ministrul a evidențiat sprijinul României pentru dezvoltarea în continuare a proiectului european, pentru menținerea unității, incluziunii și coeziunii la nivelul Uniunii Europene, pe baza respectării depline a principiilor și valorilor fundamentale, în linie cu angajamentele şi prioritățile asumate prin Declarația Summitului de la Sibiu din 9 mai 2019 şi Agenda Strategică a Uniunii 2019-2024. “În timpul Președinției române a Consiliului UE am convenit asupra unui cadru strategic solid la nivel european, prin Declarația Summit-ului de la Sibiu și Agenda Strategică a UE 2019-2024. Acum, acesta trebuie pus în practică, prin acțiuni convergente – prin programele de lucru ale Președinției croate și ale președințiilor următoare ale Consiliului UE și prin viitorul program de lucru al Comisiei Europene”, a menționat Aurescu.

Legat de negocierile privind viitorul cadru financiar multianual, acesta a precizat că România susţine înregistrarea de progrese substanțiale pe durata Președinției croate. A adăugat că atingerea unui acord este o prioritate pentru asigurarea unei tranziții adecvate către viitorul exercițiu financiar și menținerea continuității în realizarea obiectivelor UE în viitorii șapte ani. În acest sens, ministrul Aurescu a subliniat că, ”din perspectiva României, Politica de Coeziune și Politica Agricolă Comună trebuie să rămână două domenii de importanță majoră pentru Uniunea Europeană, având în vedere contribuția lor la convergenţa şi creșterea economică la nivel european”.

În contextul Brexit-ului, ministrul Bogdan Aurescu a menționat că, la acest moment, una dintre prioritățile României este implementarea Acordului de retragere, acesta fiind cea mai bună modalitate de garantare a drepturilor cetățenilor români din UK. De asemenea, ministrul afacerilor externe a subliniat faptul că România susține ca viitorul acord UE-UK să fie unul ambițios și cuprinzător, care să reflecte relațiile istorice strânse cu Marea Britanie: ”Din păcate, după cum știm, Regatul Unit urmează să părăsească peste doar două zile, la 31 ianuarie 2020, Uniunea Europeană. Din acest moment, ne vom direcționa eforturile către implementarea Acordului de retragere în toate dimensiunile sale, în special în domeniul drepturilor cetățenilor, o prioritate majoră pentru România”, a declarat ministrul Afacerilor Externe.

”Considerăm că viitorul nostru parteneriat ar trebui să acopere o gamă largă de domenii, bazate pe interesele noastre convergente (comerț, apărare și securitate, educație, cercetare, mobilitate). În timpul acestor negocieri, vom acorda o atenție deosebită respectării principiilor reciprocității depline și nediscriminării, precum și asigurării unui tratament egal pentru toți cetățenii UE27”, a adăugat Aurescu.

Referitor la procesul de extindere, ministrul român a reiterat ”valoarea strategică a acestei politici pentru Uniune și faptul că perspectiva europeană credibilă a partenerilor din regiune rămâne cel mai puternic atu al UE și o investiție strategică în stabilitatea, securitatea și prosperitatea întregului continent”. A subliniat că România rămâne ferm angajată pentru adoptarea cât mai rapidă a deciziilor pozitive privind deschiderea negocierilor de aderare cu Republica Macedonia de Nord și Albania, înainte de Summit-ul de la Zagreb privind Balcanii de Vest din luna mai 2020, adăugând faptul că ”România este pregătită să sprijine activitatea Președinției croate în acest sens, în conformitate cu eforturile noastre active din timpul mandatului României de președinție a Consiliului în primul semestru al anului 2019”. – sursa: MAE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.