Acasă Economie Proiect CNAIR: ”Drumurile Partituri – Respectarea vitezei, încântarea sufletului”

Proiect CNAIR: ”Drumurile Partituri – Respectarea vitezei, încântarea sufletului”

DISTRIBUIȚI

153221 – 31012020 –   Ca să-i convingă pe șoferi să nu mai uite piciorul pe accelerație, CNAIR vrea să implementeze anul acesta un proiect pilot care se numește ”Drumurile Partituri – Respectarea vitezei, încântarea sufletului” și care este prins în Strategia de Siguranță Rutieră. Proiectul presupune transformarea unor melodii celebre, precum ”Ciocărlia” sau ”Drumurile noastre”, în marcaje rutiere. Șoferii vor auzi cântecele doar dacă nu depășesc limita de viteză. Un alt proiect prevede instalarea unor roboței de ghidare în zona sectoarelor de drum periculoase sau acolo unde se desfășoară lucrări la carosabil scrie G4Media.ro.

În Strategia de Siguranță Rutieră din acest an șefii de la Drumuri propun implementarea în România a unei idei care a fost deja testată în America. Vor să-i convingă pe șoferi să nu depășească viteza legală prin trasarea pe carosabil a unor marcaje rutiere în relief care, atunci când treci cu mașina peste ele, scot sunetele unei piese. Este o idee luată de la americani. Aceștia au instalat încă din 2014 astfel de marcaje pe celebra Route 66, care nu este foarte circulată, potrivit smithsonianmag.com. Americanii au folosit piesa “America the Beautiful”.

La noi, CNAIR vrea să amplaseze marcajele astfel încât șoferii care respect limita de viteză să audă fie ”Ciocârlia”, fie ”Drumurile noastre”. Întrebați de G4Media cât ar costa acest proiect și pe ce sectoare de drum ar urma să fie amplasate marcajele muzicale, șefii de la Drumuri au evitat să dea un răspuns clar, dar au precizat că în America măsura a fost una de succes.

Tot anul acesta, șefii de la Drumuri vor să dea drumul și unui alt proiect pilot, numit ”Roboțelul Ghid de Avertizare”, care consta în achiziția de roboței, mai degrabă manechine cu baterii, și amplasarea acestora în zona sectoarele de drum considerate periculoase din punct de vedere al siguranței rutiere sau în zonele unde se desfășoară lucrări la carosabil. Scopul este de a-I face pe șoferi mai atenți la drum. Și această idee este împrumutată din afară.

Ca să crească siguranța pe drumuri anul acesta, șefii de la Drumuri au și proiecte mai convenționale. Unul dintre cele mai importante începe de luna viitoare și constă în măsuri de siguranță la toate cele 246 de treceri de cale ferată de pe drumurile naționale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.