Acasă Externe Agenda Europeana Acordul PNR UE – Japonia: Consiliul autorizează începerea negocierilor

Acordul PNR UE – Japonia: Consiliul autorizează începerea negocierilor

DISTRIBUIȚI

  153375 – 18022020 –  Astăzi, Consiliul a adoptat o decizie de autorizare a începerii negocierilor între UE și Japonia pentru un acord privind transferul și utilizarea de date din registrul cu numele pasagerilor (PNR). Comisia va începe acum negocierile cu Japonia, pe baza directivelor de negociere adoptate de Consiliu.

„Japonia este un partener apropiat în lupta împotriva terorismului și a infracțiunilor grave. Aplicarea datelor PNR pentru a consolida securitatea, asigurând în același timp o protecție solidă a drepturilor fundamentale ale cetățenilor, va permite dezvoltarea în continuare a acestui parteneriat”, a declarat Davor Božinović, viceprim-ministru și ministru de Interne al Croației.

Acest acord va reglementa transferul și utilizarea datelor PNR pentru a preveni și a combate terorismul și infracțiunile transnaționale grave. Acordul va asigura pe deplin respectarea drepturilor fundamentale, în special a dreptului la protecția datelor cu caracter personal, prin stabilirea garanțiilor și a controalelor necesare prevăzute de dreptul UE.

Datele PNR sunt informații cu caracter personal furnizate de pasageri, care sunt colectate și păstrate de transportatorii aerieni. Acestea cuprind informații precum numele pasagerului, datele călătoriei, itinerariul, numărul locului, bagajele, datele de contact și mijloacele de plată.

La nivelul UE, transferul și prelucrarea datelor PNR în scopul combaterii terorismului și a infracțiunilor grave sunt reglementate de Directiva privind PNR, care a fost adoptată în 2016.

UE a semnat deja acorduri care autorizează transportatorii din UE să transfere date PNR către Statele Unite și Australia. În decembrie 2017, Consiliul a autorizat Comisia să renegocieze acordul PNR preconizat cu Canada în vederea alinierii acestuia la cerințele privind protecția datelor stabilite de Curtea de Justiție a Uniunii Europene în avizul său din 26 iulie 2017. Negocierile cu Canada au fost încheiate și sunt în curs de finalizare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.