Acasă Anchete Justitie Cea mai mare gafă a CCR făcută vreodată

Cea mai mare gafă a CCR făcută vreodată

DISTRIBUIȚI

             153384 – 13022020 – Specialiști în drept au semnalat, conform Cetățeanul.net, ceea ce pare a fi cea mai mare gafă făcută vreodată de Curtea Constituțională în România (CCR). Judecătorii Curții au hotărât, la 4 februarie 2020, să admită excepția de neconstituționalitate pentru un articol de lege care nu mai este în vigoare de mai bine de 11 ani! Potrivit legii, CCR nu poate judeca excepții de neconstituționalitate decât pentru dispoziții legale în vigoare.

”Este aberant, este o gafă impardonabilă, nu s-a mai pomenit așa ceva”, susțin specialiștii în drept, care spun că, dacă ar fi posibil, judecătorii de la Curtea Constituțională ar trebui destituiți imediat!

Așadar, la 4 februarie 2020, Plenul Curții Constituționale, s-a pronunţat asupra excepţiei de neconstituţionalitate a art.32 alin.(1) teza întâi din Legea nr.350/2001 privind amenajarea teritoriului și urbanismului, în forma modificată prin art. I pct. 6 din Legea nr.289/2006.

Acest text avea următorul conţinut: ”(1) În cazul în care prin documentaţia înaintată se solicită o derogare de la prevederile documentaţiilor de urbanism aprobate pentru zona respectivă, prin certificatul de urbanism se poate solicita elaborarea unei alte documentaţii de urbanism prin care să se justifice şi să se demonstreze posibilitatea intervenţiei urbanistice solicitate. După aprobarea noii documentaţii de urbanism – Plan urbanistic zonal sau Plan urbanistic de detaliu – se poate întocmi documentaţia tehnică în vederea obţinerii autorizaţiei de construire”.

Textul ”cercetat” de judecătorii Curții, nu mai era în vigoare însă de mai bine de 11 ani, articolul de lege respectiv fiind modificat, de atunci, de patru ori: pe 1 septembrie 2008, prin OG 27/2008), pe 6 iulie 2009 (prin Legea nr. 242/2009), pe 11 februarie 2011, prin OUG nr. 7/2011) și pe 13 iulie 2013 (prin Legea nr. 190/2013), formă care se aplică în prezent.

Specialiști în drept: ”Este o gravă eroare!”

Articolul 29 din Legea CCR spune că aceasta decide asupra excepțiilor ridicate în fața instanțelor judecătorești sau de arbitraj comercial privind neconstituționalitatea unei legi sau ordonanțe ori a unei dispoziții dintr-o lege sau dintr-o ordonanță în vigoare. Prin urmare, Curtea nu poate analiza excepția de neconstituționalitate a unor texte de lege modificate sau abrogate.

Acest fapt a fost confirmat și de fostul Avocat al Poporului, Gheorghe Iancu, specialist în drept constituțional: ”Dacă articolul nu mai era în vigoare, Curtea Constituțională trebuia să respingă excepția ca inadmisibilă”. În loc să o respingă, ca inadmisibilă, judecătorii CCR au ”judecat” articolul, ba mai mult au și admis excepția de necnstituționalitate pentru articolul de lege care nu mai e în vigoare de 11 ani.

”În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art.32 alin.(1) teza întâi din Legea nr.350/2001 privind amenajarea teritoriului și urbanismului, în forma modificată prin art.I pct. 6 din Legea nr.289/2006 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului şi urbanismul, sunt neconstituționale”, se arată într-un comunicat al CCR.

Gafa este cu atât mai gravă cu cât, susțin specialiștii în drept, deciziile Curții sunt general aplicabile și numai pentru viitor. Cum s-ar putea aplica în viitor o decizie pentru un text de lege abrogat de 10 ani?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.