Acasă Politic Claudiu Năsui, anunță lansarea Open Budget București

Claudiu Năsui, anunță lansarea Open Budget București

DISTRIBUIȚI

153513 – 27022020 – Anul acesta proiectul Open Budget a ajuns la cea de-a șaptea ediție. De aceea președintele USR București, deputatul Claudiu Năsui, își dorește să extindă proiectul de transparentizare bugetară și asupra bugetului capitalei. Astfel, astăzi se lansează Open Budget București.

Membrul comisiei de Buget, Finanțe și Bănci anunță că de anul acesta Open Budget se va uita și la bugetul imens pe care îl administrează primăria generală a capitalei, precum și primăriile de sector.

“Mulți oameni nu știu că Bucureștiul are un buget imens. Atât de mare, încât întrece multe ministere. Anul trecut doar 7 primării au cumulat 4.3% din toate cheltuielile statului român. Peste 3.3 miliarde de euro au fost cheltuite anul trecut de doar 7 primării. Care sunt acelea? Primăria Bucureștiului (43%) și cu cele 6 primării de sector (57%). Aceștia sunt banii noștri, luați de stat prin taxe și impozite și avem dreptul să știm unde se duc”, menționează deputatul USR.

De asemenea, Năsui semnalează din nou rezistența statului la procesul de transparentizare. El menționează că acest exercițiu ar trebui să fie o normalitate pentru orice entitate care administrează bani publici. Cu toate acestea, fiecare încercare de a face asta este fie greoaie și inaccesibilă omului de rând, fie blocată de birocrație.
Deputatul evidențiază: „Clasa politică nu a avut niciodată interesul în mai bine de 30 de ani să transparentizeze cheltuielile. De ce? Pentru că transparența înseamnă că politicienii și funcționarii nu mai pot să ne fure, sau o fac mult mai greu. Transparența înseamnă că politicienii riscă să fie prinși atunci când mint, riscă să fie prinși când cheltuie milioane de euro în interes propriu, la firmele de casă, în loc să îi investească în interesul cetățenilor”.
Președintele USR București a mai adăugat și că filiala pe care o conduce își publică deja toate cheltuielile pe site-ul propriu astfel încât să poată fi filtrate și sortate de oricine. În cuvintele sale: „Suntem finanțați din bani publici, adică din banii contribuabililor, este normal să arătăm pe ce dăm banii”.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.