Acasă Externe Comisia Europeană interzice Lituaniei și României să acorde autorizații de urgență nejustificate...

Comisia Europeană interzice Lituaniei și României să acorde autorizații de urgență nejustificate pentru substanțe dăunătoare albinelor

DISTRIBUIȚI

153244 – 03022020 – La 3 februarie, Comisia Europeană a adoptat două decizii care interzic României și Lituaniei să acorde autorizații de urgență nejustificate pentru trei neonicotinoide (imidacloprid, clotianidin și tiametoxam). Întrucât s-a dovedit că aceste substanțe le sunt dăunătoare albinelor, utilizarea lor a fost deja limitată la nivelul UE.

România și Lituania au acordat în mod repetat autorizații de urgență care permit utilizarea acestor substanțe cu scopul de a controla anumiți dăunători care afectează unele culturi – autorizații pe care Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) le consideră nejustificate.

Comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară, Stella Kyriakides: “Este prima dată când Comisia adoptă asemenea decizii. Acordarea autorizațiilor de urgență pentru pesticide este posibilă numai dacă sunt îndeplinite condiții stricte. Pactul verde pentru Europa subliniază că sustenabilitatea lanțului alimentar este o prioritate pentru UE și nu putem accepta ca statele membre să utilizeze în continuare pesticide care dăunează mediului și biodiversității, atât timp cât există alternative. De asemenea, Comisia a lansat astăzi o bază de date cuprinzând toate autorizațiile de urgență acordate de statele membre”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.