Acasă Politic Guvernul poate aproba din motive de siguranță națională rezilierea acordurilor petroliere și...

Guvernul poate aproba din motive de siguranță națională rezilierea acordurilor petroliere și poate refuza operațiuni petroliere din aceleași motive

DISTRIBUIȚI
foto:E-nergia.ro

             153258 – 04022020 – Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri a iniţiat un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea Legii petrolului, astfel încât niciun transfer sau vânzare de participaţii la acordurile petroliere să nu mai poată fi posibil fără aprobarea guvernului, anunță Umbrela-strategica.ro.

“Autoritatea competentă poate refuza, din motive de siguranţă naţională, concesionarea şi executarea de operaţiuni petroliere de explorare, dezvoltare şi exploatare a unui zăcământ petrolier de către persoane juridice care sunt efectiv controlate de ţări terţe Uniunii Europene sau de resortisanţi ai ţărilor terţe Uniunii Europene.

În cazul acordurilor petroliere în vigoare, la propunerea autorităţii competente, Guvernul, din motive de siguranţă naţională, poate aproba rezilierea acordului petrolier“, arată textul ordonanţei, citat de Agerpres.

Titularul unui acord petrolier poate transfera altei persoane juridice drepturile dobândite şi obligaţiile asumate numai cu aprobarea Guvernului, la propunerea autorităţii competente, iar orice transfer făcut fără aprobarea Guvernului este lovit de nulitate.

În situaţia în care are loc o operaţiune de preluare a controlului titularului unui acord petrolier sau are loc o schimbare în structura acţionariatului cu drept de control asupra titularului, noile condiţii se notifică autorităţii competente în vederea aprobării prin Hotărâre de Guvern a menţinerii valabilităţii, a modificării sau rezilierii acordului petrolier, la propunerea autorităţii competente.

Nerespectarea prevederilor are ca efect pierderea calităţii de titular de acord petrolier a persoanei juridice române sau străine în cauză, în situaţia în care acordul petrolier are mai mulţi titulari, iar în situaţia în care acordul petrolier are un singur titular, acesta încetează de drept.

În preambul, iniţiatorii proiectului de act normativ explică faptul că această modificare este necesară pentru a nu fi afectată securitatea naţională.

În această perioadă, americanii de la ExxonMobil negociază vânzarea participaţiei de 50% din proiectul Neptun Deep, iar ministrul de resort, Virgil Popescu, le-a recomandat ca transferul de licenţă să se facă prin hotărâre de guvern.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.