Acasă Politic Iohannis: Primul pas a fost făcut spre anticipate, următorul pas va fi...

Iohannis: Primul pas a fost făcut spre anticipate, următorul pas va fi făcut mâine

DISTRIBUIȚI

153279 – 05022020 – Președintele Klaus Iohannis a reacționat, miercuri seara, de la Palatul Cotroceni, după ce Guvernul Orban a picat în urma unei moțiuni de cenzură a PSD și UDMR pe tema alegerii primarilor în două tururi de scrutin.

Iohannis:

Cred că e momentul să ne gândim un pic ce avem momentan în spațiul politic.

Vedem un guvern liberal care vine cu foarte mult entuziasm, energie pe un val popular pozitiv, care vrea să vină cu măsuri pentru România, cu proiecte pentru autostrăzi, spitale.

Un guvern care vrea să repună România în normalitate.

De cealaltă parte avem, în esență o majoritate în esență PSD-istă, care evident se opune cu tot ce are acestor încercări de a îmbunătăți guvernarea.

Dacă urmărim discursul politic, guvernul dorește reforme, să schimbe lucrurile în bine, să repare greșelile, pe de altă parte un PSD care se opune acestor reforme.

Din cauza acestui PSD guvernul nu va putea continua reformele începute.

Situația era de așteptat.

Românii vor altceva, PSD să stea în opoziție, dar baronii roșii vor înapoi la banul public și azi s-au găsit suficienți care au votat această moțiune, pe o speță care ar fi îmbunătăți democrația la alegerile locale

Acum românii se întreabă: și acum ce va fi?

Lucrurile merg mai departe. Instituțiile sunt solide, guvernul va rămâne în funcție, cu ceva mai puține atribuții, nu e cazul să credem că acum vom intra într-o situație fără ieșire sau complicată

Instituțiile vor funcționa, eu sunt garantul.

E nevoie de câțiva pași politici, voi convoca partidele la consultări, începând de mâine, ora 12,00. Mâine seară probabil voi anunța deja persoana desemnată pentru a forma un nou guvern.

Cum va continua poliutica guvernamentală? Am fost și rămân adeptul anticipatelor. Eu îmi doresc să intrăm într-o logică ce duce spre alegeri anticipate.

Dacă constat că partidele nu doresc acest lucru, atunci voi insista ca în continuare să fie votat un guvern cu agendă reformatoare, construit de și în jurul PNL, să fie foarte clar ce se va întâmpla.

După părerea mea, e inadmisibil să pierdem timpul pentru că avem un PSD care nu dorește reforme. Să stea în opoziție, să se transforme într-un partid democratic și european.

În acest moment soluția cea mai corectă e întoarcerea la electorat. Trebuie să avem alegeri parlamentare, să avem o majoritate parlamentară.

Avem partide care sunt reali construite democratic, care vor să se implice, care se vor pune la dispoziția românilor.

Mă voi implica și în continuare pentru a construi după alegeri o majoritate solidă care vine cu reforme profunde în beneficiul românilor.

Până atunci primul pas a fost făcut spre anticipate, următorul pas va fi făcut mâine.

După demiterea Guvernului, preşedintele desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament, iar dacă o astfel de majoritate nu există, preşedintele consultă partidele reprezentate în Parlament, conform Constituției.

În termen de zece zile de la desemnare, premierul nominalizat trebuie să întocmească lista cu membrii Guvernului şi programul de guvernare şi să le trimită pentru dezbatere Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Birourile permanente ale celor două Camere transmit programul de guvernare şi lista Guvernului tuturor deputaţilor şi senatorilor. Birourile permanente stabilesc și data şedinţei comune a comisiilor permanente şi a şedinţei comune a celor două camere, în care vor fi audiați miniștrii propuși. Şedinţa comună nu poate fi stabilită la o dată care să depăşească 15 zile de la primirea programului şi a listei Guvernului.

Fiecare candidat pentru funcţia de ministru va fi audiat de comisiile de specialitate ale celor două camere, care trebuie să emită avize consultative. După audieri şi după acordarea avizelor, se convoacă şedinţa comună a camerelor, în care premierul desemnat le prezintă parlamentarilor lista de miniştri şi programul de guvernare.

După încheierea dezbaterilor, deputaţii şi senatorii votează, cu majoritate absolută, propunerea de acordare a încrederii Guvernului. Votul este secret cu bile. Rezultatul votului este consemnat într-un proces-verbal, iar acordarea votului de încredere se materializează printr-o hotărâre a Parlamentului, care se semnează de către preşedintele Camerei Deputaţilor şi preşedintele Senatului şi se înaintează de îndată preşedintelui României pentru a numi Guvernul.

Prim-ministrul şi membrii Guvernului vor depune individual jurământul în faţa preşedintelui României. Guvernul, precum şi fiecare ministru în parte îşi exercită mandatul începând cu data depunerii jurământului.

În cazul în care Guvernul nu a fost validat în parlament, preşedinţii celor două Camere îl informează de îndată pe preşedintele României, în vederea desemnării unui alt candidat pentru funcţia de prim-ministru.
Potrivit Constituției, Parlamentul poate fi dizolvat de președinte dacă respinge două propuneri de învestitură a unui nou Guvern în termen de 60 de zile.

În cazul în care toți pașii legali ar fi îndepliniți, liberalii vor ca alegerile anticipate să aibă loc odată cu localele, în iunie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.