Acasă Politic Parlamentul României anunţă înfiinţarea Grupului pentru combaterea cancerului

Parlamentul României anunţă înfiinţarea Grupului pentru combaterea cancerului

DISTRIBUIȚI

 153255 – 04022020 –     Marți, 4 februarie 2020, cu prilejul Zilei Internaţionale de Luptă Împotriva Cancerului, Parlamentul României anunţă înfiinţarea Grupului pentru combaterea cancerului – un grup de lucru comun al Camerei Deputaţilor şi Senatului, ce are ca scop accelerarea inovaţiei în domeniul prevenţiei, combaterii şi tratării cancerului în România. Din grup fac parte senatori și deputați din toate partidele politice, care s-au alăturat obiectivului comun de a contribui, în plan parlamentar, la reducerea incidenței cancerului şi îmbunătăţirea potenţialului sistemului de sănătate din România.

Problema cancerului este una de prioritate națională. Inițiativa parlamentară pleacă de la datele privind situația stării de sănătate a populației, potrivit cărora cancerul este principala cauză a mortalității, după bolile cardiovasculare. Grupul își propune să realizeze o radiografie exactă a situației privind incidența cancerului în România şi să centralizeze cele mai relevante date şi informaţii privind infrastructura oncologică actuală. În urma acestei evaluări, în colaborare cu instituții publice și private abilitate, precum și cu cei mai buni specialiști în domeniu, se va elabora o strategie-cadru privind combaterea cancerului în România pentru următorii 10 ani – o alternativă inovativă de politică publică ce va propune măsuri eficiente menite să modernizeze calitatea actului medical oncologic şi să introducă mecanisme de educaţie preventivă la nivelul populaţiei.

Printre cele mai importante măsuri care vor fi luate menționăm îmbunătățirea cadrului legislativ actual, introducerea de tehnici şi instrumente inteligente de screening, diagnosticare şi tratament, extinderea infrastructurii din domeniul oncologic prin crearea de noi centre regionale de tratament integrat, asigurarea interoperabilităţii sistemelor informatice deja existente, scurtarea perioadelor de investigație medicală, actualizarea protocoalelor de tratament conform directivelor europene şi personalizarea terapiilor în funcţie de nevoile fiecărui pacient şi, nu în ultimul rând, sprijinirea tuturor campaniilor de educare şi conştientizare împotriva cancerului.

Grupul pentru combaterea cancerului răspunde inițiativei Uniunii Europene de luptă împotriva cancerului la nivel european, fiind unul dintre primele grupuri parlamentare care s-au constituit cu acest scop. Colaborarea cu instituțiile Uniunii Europene va fi, de altfel, un punct central, constant pe agenda grupului.

Pentru a asigura o comunicare cât mai eficientă a acestei iniţiative, dar şi pentru a fi în contact cu cât mai multe părţi interesate, Grupul este prezent şi pe reţelele sociale, respectiv pe Facebook (pagina Luptă pentru viaţă) şi LinkedIn (pagina Grupul pentru combaterea cancerului | Parlamentul României).

Grupul pentru combaterea cancerului are următoarea componenţă:

  1. Carmen-Ileana Mihălcescu, deputat PSD – coordonator al Grupului
  2. Nicolae Bănicioiu – deputat PRO Europa
  3. Dorel Florian Bodog – senator PSD
  4. Gabriel-Emanuel Botnariu – senator Neafiliați
  5. Florin-Corneliu Buicu – deputat PSD
  6. Petronela-Mihaela Csokany – deputat Minorități
  7. Bianca-Miruna Gavriliţă – deputat PSD
  8. Laszlo Attila – senator UDMR
  9. Petru Movilă – deputat PMP
  10. Daniel Olteanu – deputat ALDE
  11. Nicoleta Pauliuc – senator PNL
  12. Gabriel-Marilen Pirtea – deputat PNL
  13. Rareș Tudor Pop – deputat USR
  14. Ana Adriana Săftoiu – deputat PNL
  15. Florin-Vasile Stamatian – deputat PNL
  16. Cristina-Mariana Stocheci – senator PSD
  17. Emanuel-Dumitru Ungureanu – deputat USR
  18. Levente Vass – deputat UDMR
  19. Adrian Wiener – senator USR

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.