Acasă Externe Agenda Europeana Programe pilot ale Comisiei Europene pentru implicarea cetățenească în politica de coeziune...

Programe pilot ale Comisiei Europene pentru implicarea cetățenească în politica de coeziune a UE

DISTRIBUIȚI

153316 – 07022020 – Comisia Europeană lansează două programe-pilot pentru implicarea, în mai mare măsură, a cetățenilor în derularea proiectelor de coeziune pe teren. Scopul declarat al oficialilor Comisie este stimularea implicării active a cetățenilor și a organizațiilor societății civile în modul în care sunt planificate, investite și monitorizate fondurile UE, astfel încât rezultatele finale să fie mai bune.

Comisarul pentru coeziune și reforme, Elisa Ferreira, a declarat: „Politica de coeziune se situează în prima linie a provocărilor cu care se confruntă în prezent cetățenii europeni, de la climă la inovare, de la incluziunea socială și competențe la conectivitate. Prin urmare, este important ca aceștia să aibă un cuvânt mai greu de spus în ceea ce privește modul în care politica de coeziune dă rezultate. Atât autoritățile publice, cât și organizațiile societății civile vor profita de avantajele unei participări mai autentice a cetățenilor.”

Astfel, autoritățile de management ale fondurilor de coeziune și organizațiile societății civile vor primi consiliere din partea experților și sprijin pentru a dezvolta cunoștințele și competențele necesare pentru punerea în aplicare a proiectelor de coeziune.

În cadrul primei acțiuni-pilot, autoritățile care gestionează fondurile UE vor primi expertiză de nivel înalt din partea Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) și vor beneficia de asistență personalizată pentru a lansa noi inițiative de implicare a cetățenilor și de promovare a transparenței și a responsabilității. Apelul adresat autorităților de gestionare care doresc să participe la această inițiativă este deschis deja deschis de joi, 6 februarie 2020.

În cadrul celei de-a doua acțiuni-pilot, Comisia va aloca 250.000 de euro ca finanțare „de bază” pentru a sprijini ideile și inițiativele inovatoare de promovare a implicării cetățenilor, în special cele care vin din partea organizațiilor mai mici și locale ale societății civile. Obiectivul urmărit este testarea noilor abordări ale implicării cetățenilor și stimularea, promovarea și sprijinirea implicării cetățenilor în politica de coeziune pentru o mai bună punere în aplicare a proiectelor și un sentiment mai puternic de asumare a rezultatelor acestora în rândul cetățenilor. Invitația adresată organizațiilor de a prezenta idei va fi deschisă în următoarele săptămâni. Ea va ține seama de reacțiile din partea organizațiilor participante la conferință în legătură cu nevoile acestora de a juca un rol activ în ceea ce privește crearea în comun a politicilor, participarea și monitorizarea.

Cele două acțiuni se vor desfășura pe o perioadă de 12 luni, iar rezultatele acestora vor fi publicate într-un raport și o colecție privind lecțiile învățate din diferitele proiecte, precum și un ghid privind modul de implicare a cetățenilor în politica de coeziune. Scopul este de a promova inițiative similare pentru programele politicii de coeziune în cadrul următorului buget pe termen lung al UE pentru perioada 2021-2027.

Context

Cu un buget total de peste 350 miliarde de euro, politica de coeziune este principala politică de investiții a UE și una dintre cele mai concrete forme de manifestare a solidarității. Pentru ca aceste investiții să aibă succes, este nevoie de instituții solide și de o bună capacitate administrativă. Cetățenii joacă un rol important în creșterea transparenței și a responsabilității autorităților publice, precum și în îmbunătățirea eficienței și a eficacității investițiilor publice.

Comisia Europeană a organizat la 6 februarie 2020, la Bruxelles, conferința la nivel înalt cu tema „Mobilizarea cetățenilor pentru a asigura o bună guvernanță a politicii de coeziune”. Scopul conferinței a fost, pe de-o parte, de a examina care sunt inițiativele din cadrul politicii de coeziune care au contribuit efectiv la consolidarea implicării cetățenilor și, pe de altă parte, de a identifica exemple de participare a cetățenilor în alte contexte pentru a le aplica politicii de coeziune. O dezbatere deschisă și transparentă cu toate părțile implicate va face posibilă cunoașterea perspectivei utilizatorilor asupra modalităților de a aduce politica de coeziune mai aproape de cetățeni. Conferința a fost condusă de comisarul pentru coeziune și reforme, Elisa Ferreira.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.