Acasă Anchete Spania: Banii din fotbalul spaniol, urmăriți în toată Europa

Spania: Banii din fotbalul spaniol, urmăriți în toată Europa

DISTRIBUIȚI

153481 – 25022020 – Începând cu 2018, Garda Civilă Spaniolă (Guardia Civil) a instrumentat cazul unor impresari de fotbaliști care aveau legătură cu una dintre cele mai mari agenții de reprezentare a fotbaliștilor din Europa. Aceștia sunt suspectați de spălare de bani și evaziune fiscală. Operațiunea, sprijinită de Europol (schimbul de informații și coordonarea între autoritățile naționale implicate, oferind sprijin analitic și de specialitate), în cooperare cu agenția fiscală spaniolă, soldată cu urmărirea penală a cinci persoane și audierea câtorva zeci de martori.

10 MILIOANE DE EURO, PROFIT DIN TRANSFERURI FICTIVE DE JUCĂTORI DE FOTBAL, SPĂLATE ÎN ACTIVE DE LUX ÎN SPANIA

La 18 februarie 2020, în Spania (Insulele Baleare, Barcelona, ​​Madrid, Malaga, Sevilla, Almeria, Valencia, Asturias, Guipúzcoa, Vitoria și Pontevedra) au fost percheziționate mai multe proprietăți ale suspecților, pentru obținerea de probe.

De asemenea, au fost autorizate înregistrări în domiciliile și sediile companiilor, iar 50 de companii, cluburi de fotbal și case de avocatură au fost supuse investigațiilor. Garda Civilă a aflat că doi impresari de fotbaliști, care aveau legătură cu o agenție de reprezentare a jucătorilor de fotbal cu cea mai mare cifră de afaceri din Europa, au achiziționat case de lux în municipiul Calviá de pe insula Mallorca, folosind un cadru corporativ complicat pentru a ascunde adevărata proprietate. După o monitorizare exhaustivă a originii banilor la nivel internațional, s-a descoperit că agenții fotbaliștilor făceau parte dintr-o organizație criminală care controla mi multe cluburi de fotbal din țări precum Serbia, Cipru sau Belgia, realizând transferuri fictive de jucători.

Investigațile au pornit de la documentele dezvăluite pe diverse rețele de socializare și denumite și FOOTBALL LEAKS, care arătau obținerea de mari avantaje pentru îmbogățirea intermediarilor din fotbal și provocau pagube economice mari cluburilor de fotbal și bugetelor publice ale țărilor implicate. Ancheta a descoperit că agenții de fotbal au organizat transferuri fictive de jucători de printr-un club de fotbal cipriot, pentru a spăla o mare sumă de bani și de a evita plata impozitelor. Transferurile jucătorilor au fost efectuate doar pe hârtie, cu unicul scop de a se sustrage de la plata taxelor și să servească drept paravan pentru transferul unor mari sume de bani. Profitul astfel obținut a fost apoi transformat în active pe care agenții le-au cumpărat pe numele unor corporașii, pentru a ascunde beneficiarul real. După efectuarea transferurilor fantomă, suspecții au fost folosit o rețea de companii pentru a achiziționa active și a le ascunde adevărații proprietari. Cel puțin 10 milioane de euro au fost duse înapoi în Spania, prin achiziționarea activelor de lux, inclusiv imobiliare și iahturi.

În introducerea banilor în Spania și în strategia de relocare fiscală a sumelor pentru a evita plata impozitelor în Spania, un rol cheie l-a jucat un birou de consultanță fiscală cu sediul în Malta și cu reprezentanțe în alte țări, ai căror lucrători ar fi participat la ascunderea și introducerea ulterioară în Spania a unei părți din banii obținuți.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.