Acasă Politic USR a depus la Avocatul Poporului mai multe solicitări de sesizare a...

USR a depus la Avocatul Poporului mai multe solicitări de sesizare a CCR pe Codul administrativ

DISTRIBUIȚI

153378 – 18022020 – Parlamentarii USR au depus la Avocatul Poporului mai multe solicitări de sesizare a Curții Constituționale pe Ordonanța de Urgență nr. 57/2019 privind Codul administrativ, vizând articolul care prevede acordarea de pensii speciale primarilor, viceprimarilor, președinților și vicepreședinților de consilii județene.

În solicitări se invocă faptul că judecătorii CCR s-au pronunțat în 2016 pe două încercări de instituire a unor prevederi similare celor cuprinse în Codul administrativ.

Este vorba de deciziile CCR nr. 22/2016 și nr. 581/2016 prin care judecătorii CCR au constatat că ”indemnizația pentru limită de vârstă reglementată de legea analizată reprezintă o prestație pecuniară la care statul se obligă și a cărei natură juridică este incertă” și că ”prin acordarea acestei indemnizații numai unor aleși locali (primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți ai consiliilor județene), legiuitorul a încălcat art. 16 alin. (1) din Constituție, stabilind un tratament juridic diferențiat în cadrul aceleiași subcategorii juridice”.

În plus, introducerea pensiilor speciale pentru unele subcategorii de aleși locali ”stabilește cheltuieli bugetare fără stabilirea unei surse de finanțare reale”, încălcându-se astfel prevederile art. 138 alin. (5) din Constituție.

După cum a constatat CCR, pensiile speciale pentru unele subcategorii de aleși locali reprezintă un privilegiu pentru persoanele care dețin sau au deținut calitatea de primar, viceprimar, președinte și vicepreședinte de consiliu județean, iar ”aceste privilegii nu au nicio legătură logică și rațională cu activitatea sau constrângerile pe care le-a avut persoana titulară a acelor categorii de funcții publice elective”.

În prima sesizare depusă la CCR, Avocatul Poporului nu a făcut vreo mențiune la pensiile speciale ale aleșilor locali, ci doar la adoptarea Codului administrativ prin ordonanță de urgență. Deciziile CCR din 2016 pe tema pensiilor speciale ale aleșilor locali nu pot fi însă ignorate și Avocatul Poporului trebuie să-i apere pe români, nu pe baronii locali.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.