Acasă Politic 50 de ani de la lansarea mișcării francofone

50 de ani de la lansarea mișcării francofone

DISTRIBUIȚI

153559 – 03032020 – Secretarul de Stat pentru afaceri globale și strategii diplomatice Cornel Feruță a avut ieri o întrevedere cu Grupul Ambasadelor, Delegațiilor și Institutelor Francofone din România (GADIF).

Obiectivele întrevederii au fost analizarea temelor de actualitate de pe agenda Francofoniei și a priorităților Organizației Internaționale a Francofoniei (OIF), din perspectiva împlinirii, în 2020, a 50 de ani de la lansarea mișcării francofone și în pregătirea reuniunii la nivel înalt a organizației, în Tunisia, în decembrie 2020. Secretarul de stat Cornel Feruță a arătat că momentul aniversar al OIF constituie un bun prilej pentru a trece în revistă realizările organizației, dar mai ales de a reflecta asupra modalităților prin care Francofonia poate deveni mai eficientă, mai utilă și mai influentă, într-un cadru de dezvoltare durabil și de diversitate culturală.

În cadrul discuției, secretarul de Stat Cornel Feruță s-a referit la proiectele în curs ale României pe linia Francofoniei, subliniind și importanța programului de burse de cercetare doctorală și post-doctorală Eugen Ionescu. Ministerul Afacerilor Externe, în cooperare cu Agenția Universitară a Francofoniei (AUF-ECO), derulează acest program care a ajuns la a XIII-a ediție și de care au beneficiat, până în prezent, 896 de cercetători doctoranzi și post-doctorali din 39 de țări. A fost evocată, în context, atenția acordată programelor de pregătire în limba franceză în învățământ și administrație.

De asemenea, demnitarul român a abordat și cooperarea dintre OIF și ONU, făcând referire la implicarea României în gestionarea păcii și în reconstrucția post-conflict în misiunile ONU derulate în spațiul francofon.

Grupul Ambasadelor, Delegațiilor și Institutelor Francofone din România (GADIF) a fost înființat în 2013 și face parte dintr-o rețea globală de grupuri la nivel ambasadorial din întreaga lume. GADIF reunește șefii de misiune ai statelor/entităților membre, asociate și observatoare ale Organizației Internaționale a Francofoniei (OIF), acreditați în România.

MAE participă la reuniunile și la proiectele GADIF. De asemenea, Biroul Regional al OIF pentru Europa Centrală și de Est (OIF-BRECO) și Direcția Regională a Agenției Universitare a Francofoniei (AUF-ECO) sunt asociate la reuniunile grupului.

În ceea ce privește relația OIF – ONU, România este implicată, în prezent, în patru dintre misiunile ONU (UNFICIP, MINUSMA, MINUSCA, MONUSCO), cu aproximativ 145 de cadre desfășurate.

România este membru în mișcarea francofonă din 1993, a organizat Sommet-ul Francofoniei în 2006, Conferința Francofonă a Femeilor Antreprenor în 2017, este unul dintre cei mai activi membri ai OIF și găzduiește importante instituții regionale francofone: OIF-BRECO și AUF-ECO. GADIF este unul dintre partenerii MAE în demersurile de promovare a valorilor Francofoniei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.