Acasă Social 94,1% dintre români sunt de acord cu declararea stării de urgență pentru limitarea...

94,1% dintre români sunt de acord cu declararea stării de urgență pentru limitarea epidemiei de coronavirus

DISTRIBUIȚI

153920 – 25032020 – Majoritatea covârșitoare a românilor susține măsurile luate de autoritățile statului pentru a limita răspândirea noului virus și a combate efectele negative asupra economiei, conform ultimului sondaj INSCOP Research realizat în parteneriat cu Verifield la comanda revistei CAPITAL, în perioada 20-24 martie 2020.

Percepția riscului personal de infectare

Rugați să auto-evalueze cât de mare este riscul să contacteze personal coronavirus, 23% dintre respondenți au declarat că au un risc mare, 28,4% moderat, 24,6% un risc mic și 18,9% nu au niciun risc să se infecteze. 5,1% reprezintă procentul non-răspunsurilor.

Acordul față de declararea stării de urgență

94,1% dintre români sunt de acord cu declararea stării de urgență pe teritoriul României pentru limitarea epidemiei de coronavirus. Doar 5,1% își exprimă dezacordul, în timp ce 0,9% nu știu sau nu răspund.

Cum crede populația că va afecta economia epidemia de coronavirus

Întrebați dacă economia României va fi sau nu afectată de epidemia de coronavirus, 91% dintre români au răspuns afirmativ, 5,2% negativ. 3,9% este procentul non-răspunsurilor.

Cum ar trebui să ajute statul cetățenii (angajații) afectați economic de epidemia de coronavirus

Sunt de acord că statul ar trebui să ia măsuri speciale pentru ajutorarea cetățenilor care au fost afectați din punct de vedere economic din cauza epidemiei de coronavirus 97,1% dintre respondenți. Nu sunt de acord 1,5%, în timp ce procentul non-răspunsurilor este de 1,4%.

Întrebați care ar fi principalele două măsuri pe care ar trebui să le ia statul pentru sprijinirea angajaților/persoanelor fizice afectate de epidemia de coronavirus din punct de vedere economic, 44,3% dintre respondenți au indicat amânarea plății ratelor la bancă,  43,8% plata de către stat a unui procent din salariu cu condiția ca angajatorul privat să nu efectueze concedieri și 25,5% concediul plătit de stat. Au ales reducerea unor impozite 25% dintre respondenți, 21,7% aplicarea unor scutiri de taxe și 21,5% suportarea de către stat a plății unei părți din contravaloarea facturilor la utilități pentru persoanele concediate din cauza epidemiei de coronavirus. 1% au indicat alte măsuri. 0,5% au ales varianta „niciuna dintre măsurile indicate”. 2,1% reprezintă procentul non-răspunsurilor.

Prezentarea grafică a cercetării poate fi descărcată la adresa:  https://www.inscop.ro/wp-content/uploads/2020/03/25.03.20-Raport-INSCOP-impactul-economic-al-epidemiei-de-COVID-19-Partea-I.pdf

De asemenea, prezentarea sondajului poate fi consultată la adresa: https://www.inscop.ro/25-martie-2020-sondaj-realizat-de-inscop-in-parteneriat-verifield-la-comanda-revistei-capital-partea-i/

Sondajul INSCOP Research a fost realizat în perioada 20-24 martie 2020, în parteneriat cu Verifield, la comanda revistei CAPITAL. Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eșantionului fiind de 800 de persoane, reprezentativ pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3,5%, la un grad de încredere de 95%.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.