Acasă Anchete Anchetă pan-europeană pentru destructurarea unor grupări organizate specializate în furt din camioane...

Anchetă pan-europeană pentru destructurarea unor grupări organizate specializate în furt din camioane în mișcare

DISTRIBUIȚI

 153632 – 09032020 – Procurorii DIICOT și polițiștii judiciari au percheziționat în această dimineață 73 de adrese din București, Ilfov, Argeș, Prahova, Teleorman și Ialomița în cadrul unei operațiuni de destructurare a 5 grupuri infracționale organizate specializate în furt. 18 percheziții au avut loc în baza unui ordin european de anchetă.

Potrivit DIICOT, în perioada 2016 – 2018, pe teritoriul României s-au constituit 5 grupuri infracționale organizate, formate fiecare din mai multe persoane, care au acționat în scopul comiterii de infracțiuni de furt calificat, cu un mod specific de operare (sustrageri de bunuri de o valoare semnificativă din camioane aflate în mișcare pe drumurile publice) atât pe teritoriul României, cât și pe teritoriul mai multor state europene (Belgia, Finlanda, Suedia, Olanda, Spania), grupurile infracționale organizate fiind sprijinite și de alte persoane, atât pe palierul de comitere de sustrageri de bunuri, cât și pe palierul de valorificare a bunurilor sustrase.

În urma cercetărilor efectuate s-a stabilit că pentru deplasarea la comiterea infracțiunilor, membrii grupurilor organizate foloseau autoturisme de proveniență străină, cu preponderență de tip-ul „van” (autovehicule cu 7-8 locuri) sau autoutilitare (tip dubă), toate cu motoare puternice si dotate cu trapă (dotare absolut necesara cel putin pentru autovehiculul, care merge de regulă cu farurile stinse și din care, în timpul deplasării, membrii grupului organizat se urcau în camioanele aflate în mers, din care sustrăgeau bunuri), dotări care facilitau sustragerea bunurilor și înlesneau deplasarea rapidă după comiterea faptelor.

Membrii grupării se asigurau cu dispozitive artizanale (chingi sau corzi), săreau din autovehiculele cu care se deplasau și se prindeau de ușile camioanelor aflate în mers, deschideau ușile din spate prin tăierea lacătelor sau forțarea sistemelor de închidere de unde sustrăgeau bunuri pe care le aruncau în autovehiculul din spate, pe trapa lăsată deschisă.

În același timp, alți membrii ai grupului, aflați în alte autovehicule, se deplasau în paralel, cu aceeași viteză și la o distanță considerabilă în spatele autotrenurilor, pentru a nu permite celorlalte autovehicule să se apropie de cei care pătrundeau în interiorul remorcilor de unde se sustrăgeau bunurile. Totodată, atunci când se impunea, unul dintre aceste autoturisme avea rolul de a colecta bunurile furate și aruncate din tir, bunuri care erau ulterior transportate la un loc de depozitare temporar.

Pentru comunicare, membrii grupului care participau la săvârșirea infracțiunilor foloseau stații de emisie/recepție.

Având în vedere că activitatea infracțională a grupurilor organizate, în ceea ce privește comiterea de infracțiuni de furt calificat, având ca mod de operare sustragerea de bunuri din tiruri aflate în mișcare, s-a desfășurat atât pe teritoriul României, dar cu preponderență în statele europene, s-a încheiat acordul între România (prin DIICOT), Finlanda şi Franța privind constituirea unei echipe comune de anchetă, la care, ulterior, s-au alăturat și autoritățile judiciare din Olanda și Suedia.

Ca urmare a amplei investigații penale s-a dispus urmărirea penală față de 47 suspecți, iar în baza unui ordin european de anchetă emis de Tribunalul Judiciar din Paris s-a dispus efectuarea urmăririi penale față de alți 24 de suspecți, dintre care 10 deja au fost arestați de autoritățile franceze.

În baza activităților de cooperare, la acțiune participă si reprezentanți ai Europol, anchetatori francezi și olandezi, iar acțiunea este sprijinită sprijinul ofițerilor de poliție judiciară din cadrul IGPR, polițiști de la Poliția Capitalei și jandarmi din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române.

Cooperarea judiciară a fost asigurată prin intermediul Eurojust.

Pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală și de prezumția de nevinovăție.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.