Acasă Externe Agenda Europeana Bogdan Aurescu: este necesară deblocarea și fluidizarea tranzitului transfrontalier

Bogdan Aurescu: este necesară deblocarea și fluidizarea tranzitului transfrontalier

DISTRIBUIȚI

153865 – 23032020 – Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat astăzi, 23 martie 2020, prin sistem video-conferință, la reuniunea informală a miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale Uniunii Europene.
Reuniunea a avut ca punct principal de discuție răspunsul internațional la pandemia Covid-19 și a inclus și alte teme curente de pe agenda externă, anunță Ministerul Afacerilor Externe.

În ceea ce privește răspunsul internațional la pandemia Covid-19, discuția miniștrilor europeni s-a concentrat pe necesitatea coordonării mai eficiente la nivel european, în sprijinul limitării consecințelor nedorite ale pandemiei, cu măsuri concrete care să asigure transportul mărfurilor și al persoanelor, repatrierea cetățenilor europeni din state terțe, precum și alte modalități de sprijin.

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a evidențiat importanța solidarității europene în acest context și a atras atenția asupra necesității aplicării măsurilor identificate în urma videoconferinței liderilor europeni din 17 martie.

Oficialul român a evocat provocările din ultima perioadă privind tranzitul mărfurilor și revenirea în țară a cetățenilor români, precum și demersurile diplomației române pentru identificarea de soluții practice la dificultățile semnalate.

În ce privește facilitarea repatrierii cetățenilor europeni aflați în state terțe față de UE, ministrul român de externe a pledat pentru o coordonare mai strânsă între ambasadele statelor membre și Delegațiile UE în aceste state, cu sprijinul Serviciului European de Acțiune Externă.

Ministrul Bogdan Aurescu a subliniat că trebuie să ne asigurăm, la nivel european, că nu vor mai exista blocaje la frontierele și pe teritoriul unor state membre, astfel încât să fie permis accesul cetățenilor care trebuie să se întoarcă la casele lor din alte state membre. De asemenea, a menționat că este necesar, în acest scop, un răspuns coordonat și eficient pentru asistarea cetățenilor UE din interiorul spațiului Uniunii. A arătat, în acest sens, că restricțiile aplicate de unele state europene la frontiere duc la aglomerări la punctele de trecere a frontierelor, care creează situații dificil de gestionat. În plus, șeful diplomației române a atras atenția că trebuie identificate și soluții care să permită continuarea circulației forței de muncă transfrontaliere, afectată de măsurile restrictive luate, aceasta fiind o problemă cu care și România se confruntă.

Totodată, Bogdan Aurescu a subliniat importanța asigurării tranzitului nestingherit al transporturilor de mărfuri, prin crearea de coridoare dedicate, acest tranzit fiind necesar pentru aprovizionarea cu bunuri a economiilor statelor UE, care este esențială mai ales în acest context de criză.

De asemenea, ministrul român de externe a menționat importanța crucială a asigurării necesarului cu bunuri medicale pentru combaterea pandemiei.

În ceea ce privește celelalte puncte de pe agendă, Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Josep Borrell, a făcut o scurtă informare cu privire la evoluțiile dosarului Siria/Turcia. Schimbul de opinii între miniștri a urmat discuției din cadrul reuniunii extraordinare a CAE din 6 martie de la Zagreb, vizând cu precădere evaluarea premiselor pentru stabilizarea situației de securitate şi umanitare în Siria și perspectivele procesului politic de pace în noile condiții. Oficialii s-au referit și la importanța continuării cooperării UE-Turcia în vederea gestionării consecințelor crizei umanitare.

În intervenția sa, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a arătat că identificarea unei soluții politice, în cadrul prevăzut de ONU, este singurul răspuns viabil la criza siriană. Totodată, a atras atenția că asigurarea stabilității în regiune și continuarea cooperării cu Turcia, inclusiv în privința implementării depline a Declarației comune UE-Turcia din martie 2016, rămân esențiale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.