Acasă Politic Bogdan Aurescu, întâlnire cu ambasadorii statelor membre ale UE acreditați în România

Bogdan Aurescu, întâlnire cu ambasadorii statelor membre ale UE acreditați în România

DISTRIBUIȚI

153708 – 13032020 – Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a participat ieri la un dejun de lucru cu ambasadorii statelor membre ale UE acreditați în România. Evenimentul, care este organizat în mod periodic de Președinția rotativă a Consiliului UE, a fost organizat de Ambasada Croației la București și a avut loc în contextul deținerii de către Croația a acestei Președinții în primul semestru al anului 2020.

Reuniunea a prilejuit un schimb de opinii privind principalele teme de pe agenda europeană, cu accent pe negocierile privind viitorul Cadru financiar multianual, relațiile viitoare UE-Regatul Unit, extinderea UE, migrația, relațiile externe ale UE, evoluțiile din Orientul Mijlociu, Inițiativa celor Trei Mări, precum și alte elemente de actualitate.

Ministrul a exprimat sprijinul deplin al României pentru Președinția croată a Consiliului UE, evidențiind convergența între cele două țări în urmărirea priorităților la nivel european, în conformitate cu Programul convenit în cadrul Trio-ului de președinții.

A apreciat eforturile Președinției croate în pregătirea Conferinței privind viitorul Europei, exprimând susținerea de către România a acestei inițiative, care trebuie orientată, pe baza cadrului legal, strategic şi instituțional existent la nivelul Uniunii, către obținerea de rezultate concrete în implementarea politicilor europene, consolidarea unității europene şi asigurarea unei mai bune comunicări cu cetățenii cu privire la beneficiile proiectului european, fără a se urmări modificări ale tratatelor existente sau intrarea în dezbateri instituționale prelungite.

În cadrul discuțiilor privind viitorul Cadru Financiar Multianual, ministrul Bogdan Aurescu a subliniat că România are o abordare constructivă în sensul atingerii unui acord, reliefând importanța unui acord echilibrat, care să răspundă angajamentelor asumate de Uniunea Europeană prin Agenda Strategică 2019-2024. În acest context, a subliniat că Politica de Coeziune și Politica Agricolă Comună rămân esențiale pentru România.

În ceea ce privește cadrul viitoarei relații UE-UK, ministrul Bogdan Aurescu a exprimat susținerea pentru mandatul de negociere al Comisiei Europene, apreciind că acesta reflectă liniile strategice agreate anterior la nivelul Consiliului European, precum și elementele din Declarația Politică încheiată odată cu Acordul de retragere. A evidențiat necesitatea obținerii unui acord cuprinzător și ambițios cu Regatul Unit, care să permită continuarea cooperării strânse într-o arie largă de domenii.

De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu s-a referit la importanța strategică a politicii de extindere, fiind reiterată susținerea României pentru o decizie privind deschiderea negocierilor de aderare cu Albania și Macedonia de Nord în perioada imediat următoare. A arătat că nu este momentul unei dezangajări, ci al respectării angajamentelor UE în raport cu regiunea, fiind important ca noua metodologie propusă de Comisie privind politica de extindere să conducă efectiv la dinamizarea procesului, fără întârzierea suplimentară sau blocarea deciziilor așteptate de țările din regiune.

Legat de evoluțiile din Orientul Mijlociu, ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, a reiterat apelul la dezescaladarea imediată a situației din Idlib și la asigurarea unei încetări durabile a focului, precum și importanța unei soluții politice conflictului din Siria. De asemenea, s-a referit la situaţia umanitară şi de securitate extrem de îngrijorătoare din Siria şi s-a pronunțat în favoarea continuării sprijinului UE pentru ameliorarea crizei umanitare.

În cadrul discuțiilor a fost abordat și impactul urgenței sanitare generate de COVID-19, context în care ministrul Bogdan Aurescu a transmis deplina solidaritate a României și condoleanțe statelor membre care au avut cetățeni care și-au pierdut viața în urma acestei maladii. Ministrul afacerilor externe a exprimat solidaritatea cu autoritățile italiene, deosebit de supuse presiunilor în aceste zile. A subliniat faptul că în acest moment este necesar ca acțiunile imediate să fie concentrate pe asigurarea unui răspuns medical adecvat la răspândirea acestui virus în întreaga UE, precum și pe promovarea unor măsuri eficiente de prevenire, pentru a limita propagarea virusului. Totodată, ministrul afacerilor externe a informat despre evoluțiile la nivel național în ceea ce privește COVID-19, precum și despre măsurile de prevenire luate de autoritățile române.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.