Acasă Externe Agenda Europeana Bogdan Aurescu la Reuniunea extraordinară a Consiliului Afaceri Externe

Bogdan Aurescu la Reuniunea extraordinară a Consiliului Afaceri Externe

DISTRIBUIȚI

 153608 – 06032020 –  Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a participat astăzi, 6 martie 2020, la Reuniunea extraordinară a Consiliului Afaceri Externe, desfășurată la Zagreb.

Agenda reuniunii a inclus un schimb de evaluări cu privire la recentele evoluții pe tema Siria/Turcia, în contextul deteriorării dramatice a situației de securitate și umanitare din regiunea Idlib din Siria.

Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a reiterat apelul la dezescaladarea imediată a situației din Idlib și la punerea în aplicare a unei încetări durabile a focului. ”Nu există soluţie militară la conflictul din Siria. Singurul răspuns viabil este identificarea unei soluţii politice”, a declarat șeful diplomației române, care a subliniat că trebuie evitată situația în care criza actuală să se transforme într-una regională.

De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu s-a referit la situaţia umanitară şi de securitate extrem de îngrijorătoare din Siria şi s-a pronunţat în favoarea continuării sprijinului UE pentru ameliorarea crizei umanitare.

Ministrul Afacerilor Externe a subliniat faptul că „mai mult ca oricând, este necesar să dăm dovadă de solidaritate cu țările afectate, în special cu Grecia, statul membru UE cel mai afectat.” și a subliniat importanța respectării acordului dintre UE și Turcia din 2016.

Miniștrii au adoptat în cadrul reuniunii o declarație comună prin care au reiterat, printre altele, apelul către toate părţile în vederea dezescaladării situației de conflict armat din provincia Idlib, sens în care au subliniat necesitatea încetării imediate a focului, a garantării protecției civililor și a permiterii acordării asistenței umanitare în mod neîngrădit.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.