Acasă Externe Agenda Europeana Concluziile Reuniunii informale a miniștrilor apărării din statele membre ale UE

Concluziile Reuniunii informale a miniștrilor apărării din statele membre ale UE

DISTRIBUIȚI

 153594 – 05032020 –  Ministrul Apărării Naţionale, Nicolae-Ionel Ciucă, a participat, în zilele de 4 și 5 martie, la Reuniunea informală a miniştrilor apărării din statele membre ale Uniunii Europene, eveniment desfășurat în Croaţia, la Zagreb.

​            Pe durata reuniunii, miniștrii apărării  au analizat situația de securitate din vecinătatea Europei, cu accent pe Siria, și au avut un schimb de opinii privind prioritățile operaționale curente ale UE în domeniul securității şi apărării.

Totodată, discuțiile au vizat dezvoltarea şi implementarea „Instrumentului de orientare strategică” (Strategic Compass) și Revizuirea strategică a Cooperării Structurate Permanente (PESCO).

​            Ministrul Ciucă a reconfirmat sprijinul României pentru angajamentele UE în Balcani, în regiunea central-sudică a Mării Mediterane, dar şi pe continentul african, în eforturile de consolidare a securităţii şi stabilităţii în Cornul Africii şi în Republica Centrafricană, precum şi în ceea ce priveşte stabilizarea situaţiei din Mali şi regiunea Sahel. În acest sens, el a subliniat participarea țării noastre la misiunile UE şi ONU din regiunea Sahel cu personal militar la EUTM Mali şi cu un detaşament de elicoptere la Misiunea Multidimensională Integrată ONU de Stabilizare în Republica Mali (MINUSMA).

​            În cadrul sesiunii dedicată priorităţilor în materie de securitate şi apărare ale Uniunii Europene, ministrul apărării naţionale a susţinut rolul Strategiei Globale a UE ca fundament solid pentru afirmarea organizației drept actor credibil şi ambiţios pe scena internaţională. Oficialul român a remarcat, totodată, că o apărare europeană întărită are nevoie de capabilităţi de apărare mai bune, precum şi de o abilitate sporită de a răspunde la provocările şi ameninţările de securitate. ​Ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a reliefat contribuțiile iniţiativelor europene precum PESCO, EDF, CARD la consolidarea profilului UE de actor relevant pe palierul securităţii şi apărării, dar şi rolul esenţial al acestora în buna partajare a eforturilor de apărare în relaţia trans-atlantică. De asemenea, a subliniat importanţa asigurării coerenţei şi complementarităţii cu NATO pentru toate iniţiativele UE în domeniul apărării şi a exprimat susţinerea pentru consolidarea cooperării UE-NATO.

​            Pe parcursul sesiunii finale a activităţii, ministrul Apărării Naţionale a evidenţiat deschiderea şi sprijinul României pentru procesul de analiză demarat în vederea elaborării unui Instrument de orientare strategică (Strategic Compass), subliniind importanţa unei definiri clare a rolului documentului în raport cu celelalte concepte şi strategii elaborate la nivelul UE. Nicolae-Ionel Ciucă a exprimat susţinerea pentru derularea procesului de revizuire strategică a PESCO, precizând că evaluarea stadiului implementării angajamentelor asumate trebuie să se desfăşoare într-o manieră constructivă şi echilibrată, care să sprijine şi să încurajeze dezvoltarea capacităţilor de apărare ale UE.

De asemenea, în marja reuniunii, ministrul Apărării Naționale a semnat împreună cu omologii din Croația, Estonia, Lituania, Olanda și Polonia Memorandumul de înțelegere privind cooperarea în cadrul proiectului PESCO dedicat constituirii echipelor de răspuns rapid și asistență mutuală în caz de atac cibernetic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.