Acasă Externe Consolidarea prezenței aliate în zona Mării Negre

Consolidarea prezenței aliate în zona Mării Negre

DISTRIBUIȚI

 153677  – 11032020 – Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a participat marți, 10 martie 2020, la reuniunea miniștrilor Afacerilor Externe din statele Formatului București 9 (B9), de la Vilnius, Lituania.

La eveniment au luat parte miniștrii Afacerilor Externe din Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, Lituania, Letonia și Estonia, precum și adjunctul ministrului afacerilor externe al Bulgariei. Au participat de asemenea, în calitate de invitați, asistentul Secretarului de Stat al SUA pentru afaceri europene și eurasiatice, Philip Reeker, și Asistentul Secretarului General al NATO pentru Operații, Patrick Turner.

Ministrul Bogdan Aurescu a subliniat, în cadrul reuniunii, necesitatea implementării depline a tuturor deciziilor aliate, inclusiv a celor adoptate cu prilejul reuniunii la nivel înalt de la Londra din decembrie 2019. Ministrul român a evidențiat, totodată, necesitatea continuării procesului de adaptare a NATO. În acest context, s-a referit la postura de descurajare și apărare, subliniind necesitatea consolidării prezenței aliate pe flancul estic, de o manieră coerentă, inclusiv în sudul flancului estic, în zona Mării Negre.

În intervenția sa și în cadrul discuțiilor, ministrul de Externe a arătat că procesul de reflecție privind consolidarea dimensiunii politice a NATO trebuie să contribuie la creșterea coeziunii și unității Alianței și a exprimat sprijinul României pentru creșterea rolului NATO ca actor politic și diplomatic la nivel internațional, prin valorificarea avantajelor de care dispune, printre care se numără și o rețea extinsă de parteneriate.

Șeful diplomației române a subliniat importanța relației transatlantice și, în context, a evidențiat necesitatea continuării eforturilor pentru asigurarea unei partajări echitabile a responsabilităților la nivel aliat, pe baza progreselor importante obținute până la acest moment. A evocat angajamentul asumat de România pentru menținerea procentului de 2% din PIB pentru bugetul apărării și demersurile naționale de achiziționare de capabilități militare moderne. Totodată, a susținut necesitatea menținerii vigilenței aliaților în raport cu riscurile de securitate care provin din estul flancului estic, de la Marea Baltică la Marea Neagră.

Ministrul român al Afacerilor Externe a reiterat sprijinul României pentru rolul NATO în combaterea terorismului, arătând că acesta rămâne o amenințare cu ramificații globale, care necesită o coordonare atentă a demersurilor la nivel național, regional și internațional. A atras atenția că, în acest context, prioritatea trebuie să rămână implementarea deciziilor existente, urmând ca, pe baza contribuțiilor importante pe care NATO le are deja în gestionarea amenințărilor și provocărilor provenind din vecinătatea sudică a continentului european, aliații să identifice noi proiecte concrete, care să aducă valoare adăugată eforturilor în derulare.

A evidențiat, totodată, importanța cooperării cu alți actori internaționali cu obiective comune, precum și a adaptării ofertelor de sprijin la interesele și necesitățile partenerilor. A amintit, în context, contribuția României la eforturile coaliției anti-Daesh, precum și la eforturile NATO și UE in vecinătatea sudică. S-a referit totodată la creșterea rolului Alianței în domeniul securității energetice.

În marja reuniunii, ministrul român de Externe va lua parte, la 11 martie, și la ceremoniile prilejuite de aniversarea a 30 de ani de la obținerea independenței Lituaniei.

Formatul B9 este o inițiativă a României și Poloniei la care mai participă Bulgaria, Ungaria, Cehia, Slovacia, Lituania, Letonia, Estonia.

Formatul B9 este o platformă deosebit de utilă pentru aprofundarea dialogului și cooperării între aliații de pe Flancul Estic al NATO, în vederea articulării contribuției specifice a acestora la procesele în derulare din cadrul Alianței, în deplină concordanță cu principiile solidarității și indivizibilității securității tuturor statelor membre NATO.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.