Acasă Externe Agenda Europeana Covid-19: Consiliul European ia măsuri pentru asigurarea continuității instituționale

Covid-19: Consiliul European ia măsuri pentru asigurarea continuității instituționale

DISTRIBUIȚI

153879 – 24032020 – Consiliul European ia măsuri pentru asigurarea continuității activității sale în circumstanțele excepționale actuale provocate de pandemia de Covid-19. Luni, 23 martie 2020, Consiliul a convenit asupra unei derogări temporare de la Regulamentul său de procedură, pentru a facilita luarea de decizii prin procedură scrisă.

Această derogare permite reprezentanților permanenți să decidă utilizarea procedurii scrise în conformitate cu regula de vot aplicabilă pentru adoptarea actului în sine. Acest lucru înseamnă că nu se mai aplică cerința privind unanimitatea în cazul tuturor deciziilor de utilizare a procedurii scrise.

Decizia se va aplica timp de o lună și poate fi reînnoită, dacă acest lucru se justifică prin continuarea actualelor circumstanțe excepționale.

Actele Consiliului pot fi adoptate fie în cadrul reuniunilor oficiale ale Consiliului, fie, dacă este necesar, printr-o procedură scrisă. Circumstanțele excepționale cauzate de pandemia de Covid-19 au împiedicat mulți miniștri să se deplaseze pentru a participa la reuniunile Consiliului. La rândul său, acest lucru îngreunează atingerea cvorumului necesar și, prin urmare, organizarea de reuniuni oficiale ale Consiliului. Decizia facilitează utilizarea procedurii scrise și, prin urmare, contribuie la asigurarea continuității activității Consiliului.

Președinția Consiliului va continua să organizeze videoconferințe informale ale miniștrilor, în cazul în care acest lucru este considerat util pentru continuarea activităților esențiale. Aceste videoconferințe s-au dovedit a fi utile în facilitarea coordonării statelor membre în răspunsul la pandemia de Covid-19 și oferă, de asemenea, posibilitatea de a organiza dezbateri la nivel politic înainte de adoptarea formală a deciziilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.