Acasă Externe Agenda Europeana Demersuri pentru facilitarea revenirii spre țară a transportatorilor români de marfă

Demersuri pentru facilitarea revenirii spre țară a transportatorilor români de marfă

DISTRIBUIȚI

153726 – 15032020 – În contextul evoluțiilor legate de gestionarea și prevenirea COVID-19, Ministerul Afacerilor Externe a derulat, în limita competențelor și responsabilităților sale, o serie întreagă de demersuri pe canale diplomatice pentru facilitarea revenirii spre țară a transportatorilor români de marfă, rămași blocați pe diferite trasee dinspre Italia spre România.

În acest sens, în ultimele zile, au fost întreprinse demersuri atât față de autoritățile statelor din regiune, cât și la nivel european, pentru a solicita identificarea unor soluții pe fondul măsurilor restrictive adoptate în regiune pentru gestionarea COVID-19, se arată într-un comunicat de presă.

Astfel, pe canale diplomatice, au fost contactate autoritățile responsabile din statele din regiune aflate pe traseele unde au fost semnalate blocaje – Slovenia, Croația, Serbia, Austria, Ungaria – în vederea permiterii tranzitului spre România.

Totodată, au fost efectuate demersuri la nivelul Comisiei Europene în vederea sprijinirii, de la nivel UE, a realizării de eforturi coordonate ale statelor respective, în plan regional, pentru derularea unei proceduri comune și rapide de tranzit, care ar urma sa fie gestionată de instituțiile de resort din statele aflate pe traseu.

În urma acestor eforturi, s-a conturat, de principiu, ca soluție, crearea, la nivel regional, a unui coridor de tranzit pentru facilitarea circulației transporturilor blocate pe diferite trasee și la diverse frontiere.

În acest context și pentru accelerarea implementării acestei soluții convenite principial, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a discutat telefonic cu noul ministru de externe sloven, Anže Logar, care și-a preluat mandatul în seara zilei de 13 martie a.c.

Ministrul Bogdan Aurescu a explicat întreg contextul și importanța derulării unor eforturi comune pentru deblocarea situației create, inclusiv la frontiera italo-slovenă, prin reluarea de urgență a tranzitului prin Slovenia și instituirea unui coridor de tranzit la nivel regional. Omologul sloven a exprimat deschiderea pentru rezolvarea situației create și că înțelege preocuparea părții române, noul Guvern sloven urmând să ia în discuție identificarea unei soluții.

Ministrul Aurescu a avut o convorbire telefonică și cu omologul austriac Alexander Schallenberg, cei doi miniștri având un schimb de vederi și informații cu privire la măsurile luate la nivel național pentru prevenirea și combaterea epidemiei de COVID-19. În acest context, ministrul Bogdan Aurescu a prezentat situația transportatorilor români de marfă, rămași blocați pe diferite trasee dinspre Italia spre România și a adresat rugămintea ca partea austriacă să acorde sprijin pentru facilitarea tranzitului spre România al acestor transporturi. Ministrul austriac de externe a fost de acord că este foarte importantă importantă neafectarea libertății de circulație a mărfurilor în cadrul Uniunii Europene, mai ales în perioade de criză cum este cea din prezent.

Cei doi miniștri au convenit să rămână în contact direct pentru continuarea cooperării bilaterale pe aceste subiecte.

MAE reamintește, totodată, că, în acest context specific, o serie de state europene au decis măsuri restrictive specifice pentru a gestiona și preveni epidemia de COVID-19, iar eforturile întreprinse de partea română sunt circumscrise acestor decizii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.