Acasă Social Ginerele lui Băsescu a început să primească bani de la ANRP pentru...

Ginerele lui Băsescu a început să primească bani de la ANRP pentru moșia Brătienilor de la Ștefănești

DISTRIBUIȚI
foto:evz.ro

153602 – 06032020 – Avocatul Radu Pricop, ginerele fostului președinte al României, Traian Băsescu, și alte patru persoane, printre care milionarul argeșean, Valentin Vișoiu, au încasat primele tranșe de despăgubire pentru moșia Brătienilor din orașul Ștefănești, județul Argeș, un teren de 90 de hectare evaluat la 44.100.000 lei, adică aproape 9,2 milioane de euro, potrivit unui răspuns oficial al Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților (ANRP) la o solicitare a G4media.ro.

Titlurile de plată emise de ANRP aferente anilor 2019 și 2010 sunt în valoare de 17.640.000 de lei, adică aproape 3,7 milioane de euro. Până în 2023, cei cinci cumpărători de drepturi litigioase trebuie să mai primească 26.460.000 de lei.

Valentin Vișoiu, asociatul său, Florin Șerban Barbu, Gabriel Gheorghe și avocații Octavian Gabriel Banu și Radu Petru Pricop au câștigat despăgubirile în instanță, întâi la Curtea de Apel Pitești în februarie 2012.  Apoi, la Înalta Curte de Casație și Justiție, în noiembrie 2012.

Raportul de evaluare în baza căruia Pricop și Vișoiu au câștigat în instanță a fost făcut de compania Romcontrol din București, condusă de directorul general Cristian Paul, soțul fostei deputate PDL și consilier al fostului premier Boc, Andreea Paul Vass.

Afacerea a fost anchetată de Parchetul General, DIICOT și DNA pentru fals și înșelăciune, însă până la urmă cazul a fost clasat. Parchetul General începuse urmărirea penală față de Pricop și Vișoiu în mai 2014.

Ancheta a fost demarată după ce Prefectura Argeş a descoperit că printre documentele care au stat la baza deciziei de retrocedare se număra şi un certificat care a atestat moartea Eleonorei Brătianu, una dintre moştenitoarele legale ale Brătienilor, deşi aceasta trăia la data când fusese emis actul. Asociatul lui Vișoiu, Florin Șerban Barbu, a cumpărat drepturile litigioase asupra moșiei de la urmașa Brătienilor, iar Radu Pricop a fost avocatul lui.

Radu Pricop este soțul Ioanei Băsescu, fiica cea mare a fostului președinte, din 2014. El a fost judecat și în dosarul lui Sergiu Lucinschi, fiul fostului preşedinte al Republicii Moldova, însă a fost achitat.

Omul de afaceri din Argeș, Valentin Vișoiu, patronul firmei Conarg, a fost condamnat recent de Tribunalul București la 7 ani și 8 luni de detenție în dosarul Publitrans al fostului primar PSD al Piteștiului, Tudor Pendiuc. Decizia nu este însă definitivă.

Valentin Vişoiu a ridicat mai multe complexuri rezidenţiale în Bucureşti, potrivit Top Capital 2018. Este unul dintre acţionarii Hotelului Ramada din Piteşti și are o avere estimată la peste 50 de milioane de euro.

Potrivit Adevărul, Vişoiu este unul dintre cei mai mari mari samsari de drepturi litigioase și beneficiari de despăgubiri de la ANRP, cu 5 dosare de despăgubire. El a ajuns să deţină 3,5% din Fondul Proprietatea, adică peste 400 de milioane de acţiuni.

Cea mai mare despăgubire primită de Valentin Vişoiu, peste 260 de milioane de acţiuni la Fondul Proprietatea, a fost primită pentru un teren de peste 20 de hectare din sectorul 3 al Capitalei. Drepturile litigioase au fost cumpărate de Vișoiu cu doar 2,7 milioane euro. Apoi, terenul a fost evaluat la peste 375 de milioane de lei, adică aproape 80 de milioane de euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.