Acasă Politic În cadrul videoconferinței membrilor Consiliului European, președintele Iohannis a pledat pentru crearea...

În cadrul videoconferinței membrilor Consiliului European, președintele Iohannis a pledat pentru crearea coridoarelor umanitare de tranzit pentru repatrierea cetățenilor din statele membre

DISTRIBUIȚI

 153804-19032020 – În cadrul videoconferinței membrilor Consiliului European privind măsurile legate de combaterea efectelor epidemiei COVID-19 şi a formulării unui răspuns coordonat al UE în fața acestei crize, care a avut loc marți, 17 martie a.c., președintele României, domnul Klaus Iohannis, s-a referit la interdependențele importante care există între statele membre ale Uniunii şi la nevoia abordării crizei prin acțiuni comune la nivel european, cu măsuri proporționale și adecvate.

Preşedintele Iohannis a subliniat importanţa menținerii liberei circulații a persoanelor în interiorul Uniunii Europene, context în care președintele României a exprimat sprijinul pentru orientările Comisiei Europene pentru o acțiune coordonată la frontierele externe ale Uniunii. De asemenea, Klaus Iohannis a susținut decizia de aplicare a unor restricții temporare călătoriilor neesențiale ale cetățenilor terți în Uniunea Europeană, dar a evidențiat situația dificilă a unor cetățeni români ale căror contracte de muncă au încetat în urma epidemiei COVID-19 și nu pot reveni în țară din cauza carantinei din respectivele state sau din cauza blocajelor existente la granițele unor state membre. În acest sens, Președintele Klaus Iohannis a pledat pentru crearea unor coridoare umanitare de tranzit la nivelul Uniunii Europene care să permită repatrierea cetățenilor din statele membre.

De asemenea, Preşedintele României a solicitat activarea Mecanismului de Protecție Civilă al Uniunii pentru a sprijini demersurile statelor membre pentru returnarea cetățenilor UE atât din celelalte state membre, cât și din state terțe, utilizând asistența consulară.

Totodată, Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat importanţa asigurării în continuare a integrității Pieții Unice și a salutat inițiativa Comisiei Europene de a lansa procedurile pentru completarea stocurilor de dispozitive medicale şi de inițiere de achiziții publice colective pentru echipamente și dispozitive medicale.

Legat de măsurile economice, Președintele Klaus Iohannis a solicitat mai multă flexibilitate în asigurarea finanțării unui spectru larg de obiective din fondurile europene pentru combaterea impactului economic negativ al crizei COVID-19. De asemenea, Preşedintele României s-a pronunțat pentru identificarea unui sprijin financiar special acordat statelor membre ale Uniunii pentru a face față reducerii activității economice, a investițiilor și a cererii.

Membrii Consiliului European au agreat orientările Comisiei Europene pentru o acțiune coordonată la frontierele externe ale Uniunii, precum și Comunicarea Comisiei Europene cu privire la restricționarea temporară a călătoriilor neesențiale în Uniunea Europeană.

Liniile directoare ale Comisiei conțin principiile necesare unei abordări integrate la nivelul tuturor statelor membre ale Uniunii Europene pentru gestionarea eficientă a frontierelor și sunt menite să asigure protejarea sănătății, în paralel cu menținerea integrității și funcționalității Pieței Interne a Uniunii. Comunicarea Comisiei vizează luarea unei decizii coordonate cu privire la aplicarea unei restricții temporare pentru călătoriile neesențiale ale cetățenilor terți în Uniunea Europeană.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.