Acasă Social Aparare Masă rotundă cu reprezentanții tinerei generații în contextul procesului de elaborare a...

Masă rotundă cu reprezentanții tinerei generații în contextul procesului de elaborare a Analizei strategice a apărării

DISTRIBUIȚI

153579 – 04032020 –   Secretarul de Stat pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale, Simona Cojocaru, a participat, la 3 martie, la prima masă rotundă dedicată consultării tinerei generații ca parte a procesului de elaborare a Analizei strategice a apărării (ASA).

Activitatea a fost găzduită de Academia Tehnică Militară (ATM), cu participarea reprezentanților studenților din ATM, Universitatea Națională de Apărare și din Academia Națională de Informații.

Secretarul de stat a subliniat rolul deosebit al procesului de elaborare a ASA în actualul context complicat de securitate, precum și importanța prognozării principalelor amenințări, riscuri și vulnerabilități care se vor manifesta asupra României în următoarele două decenii. În acest sens, a insistat asupra contribuției semnificative pe care generația actuală de studenți o va avea atunci când va prelua efectiv rolul principal în protejarea și promovarea intereselor naționale, la orizontul anilor 2040.

Tema supusă atenției – ”Dimensiunea prospectivă a mediului de securitate regional și internațional la orizontul anului 2040” – a oferit oportunitatea exprimării unor poziții de substanță, concrete și vizionare. Astfel, s-au remarcat opinii privitoare la impactul spațiului cibernetic ca platformă nouă de derulare a războiului și a modului în care aceasta poate fi folosită în operațiuni de „cyber-intelligence și sabotaj cibernetic”, viitoarele tehnologii militare și rolul factorului uman în folosirea acestora și evoluțiile alianțelor și organizațiilor internaționale. În context, un accent important a fost pus pe viitorul Uniunii Europene, dimensiunea de apărare a acesteia, prezența Statelor Unite ale Americii în Europa și solidaritatea transatlantică, precum și importanța NATO pentru securitatea națională și europeană, anunță MApN

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.