Acasă Life Medicul Laurențiu Dumitraș, psihiatru la Spitalul ”Eftimie Diamandescu” din Bălăceanca /Liniște și...

Medicul Laurențiu Dumitraș, psihiatru la Spitalul ”Eftimie Diamandescu” din Bălăceanca /Liniște și gânduri bune în vreme de coronavirus

DISTRIBUIȚI

 153794-19032020 – Zilele acestea suntem bombardați cu mii de informații, cele mai multe alarmante și negative, legate de coronavirus. Această boală în sine este și ea o necunoscută pentru că abia acum medicii află cum se manifestă, cine are riscul mai mare de îmbolnăvire, cum se vindecă, ce sechele lasă și, bineînțeles, caută un vaccin. Iar această incertitudine creează neliniște, anxietate și chiar panică. Dar, cum luptăm cu coronavirusul prin măsuri de igienă și izolare, la fel putem lupta și cu mințile noastre pentru starea noastră de spirit. Psihologii și psihiatrii știu bine cu ce ne confruntăm și ne dau soluții.

Medicul Laurențiu Dumitraș, psihiatru la Spitalul ”Eftimie Diamandescu” din Bălăceanca, nu are pilula magică pentru o stare de liniște, dar știe cum să creeze o stare emoțională benefică pentru fiecare dintre noi. Și spune așa: ”Înconjurați-vă de gânduri bune! Țineți-vă mintea ocupată! Evitați contextul care vă stârnește frica și urmați sfaturile de prevenție!”

Dezvoltăm:

Evitați să vă uitați fără oprire la televizor sau pe rețelele de socializare pentru că sunt multe informații, unele verificate, altele neverificate, mai toate alarmiste și nu fac decât să mențină o stare de tensiune și creierul în alertă!

Dacă nu e imperios necesar, nu vă duceți la magazin! Zilele acestea oamenii îi văd pe semenii lor ca pe potențiali atacatori. Te uiți în jur, te gândești că cel de lângă tine te poate îmbolnăvi. Atunci, simplu, nu sta lângă el! Dacă e musai să ieși la magazin, protejează-te! Elimină din factorii de teamă! Pune-ți mască, pune-ți mănuși și stai cât mai puțin posibil în colectivitate!

Puteți apela la ajutor de specialitate în cazul în care starea de panică este copleșitoare.

Faceți un exercițiu cognitiv – Am luat toate măsurile să mă protejez. Atunci, de ce să-mi fie teamă?

Tendința de a ne gândi la un eveniment catastrofic poate fi contracarată cu o gândire mai realistă, nuanțată, cu evidențierea posibilităților reale de prevenție, de îmbunătățire a situației. Evităm să privim lucrurile doar prin prisma extremelor sau, mai simplu spus, doar în alb si negru.

Țineți-vă mintea ocupată! Gândul la o plajă cu palmieri ajută. Sau faceți exerciții, mai ales atunci când simțiți că vă podidește teama – numărați de la 100 descrescător, faceți adunări, scăderi. Jucați sudoku, completați integrame!

Perturbarea rutinelor cotidiene duce la modificări ale dispoziției, adică ale stării noastre emoționale, iar reluarea sau menținerea bioritmurilor noastre ne menține echilibrați din punct de vedere emoțional.

Concentrați-vă pe ceva care vă face plăcere – un hobby, o joacă, citiți, dansați, faceți sport!

Nu uitați de simțul umorului! Ține de noi dispoziția pe care ne-o creăm. Persoanele glumețe, comunicative au cele mai mici șanse să dezvolte depresii sau anxietate.

Tot medicul psihiatru spune că frica e bună atât timp cât ne ține vigilenți. Nici să bagatelizăm această criză a coronavirusului, dar nici să nu devenim sclavii ei!

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.