Acasă Social Educatie Ochelari care simulează efectele consumului de alcool și droguri, utilizaţi de ANA...

Ochelari care simulează efectele consumului de alcool și droguri, utilizaţi de ANA în activităţi preventive

DISTRIBUIȚI

153545 – 02032020 – Anul acesta, Agenţia Naţională Antidrog (ANA) a achiziţionat 144 de perechi de ochelari care simulează efectele consumului de alcool și droguri, dar şi starea de intoxicare cu acestea, care vor deveni parte integrantă în numeroase acţiuni interactive, adecvate, in special, pentru a intra in discuţie cu tinerii şi adulţii, în scopul prevenirii consumului de substanţe psihotrope.

Specialiştii Centrelor de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog din cadrul ANA vor folosi, în activităţile lor, toate cele trei tipuri de ochelari (ochelarii care induc efectele consumului de alcool, ochelarii care induc efectele consumului de alcool în versiunea de noapte şi ochelarii care induc efectele consumului de droguri) care simulează în mod impresionant starea de deteriorare produsă de alcool sau alte substanţe psihotrope.
Vor fi abordate teme precum “Petreceri cu alcool şi droguri” sau “Întoarcerea acasă de la o petrecere”, prin care tinerii vor experimenta, cu ajutorul acestui tip de ochelari, efectele negative şi riscurile la care se expun atunci când consuma alcool sau droguri. Prevenirea consumului şi dependenţei de droguri folosind ochelarii care imită starea de intoxicare se orientează spre realităţile vieţii tinerilor şi se adresează acestora atât pe plan emoţional, cât şi raţional.
Testarea ochelarilor care simulează efectele consumului de alcool și droguri este atractivă pentru toate grupele vizate, participanţii trăind, astfel, o realitate deformată.
Prin intermediul utilizării acestui tip de ochelari pot fi abordate numeroase deteriorări posibile ale stării fizice, cum ar fi limitări fizice produse de intoxicarea cu alcool sau droguri, reducerea vigilenţei şi a posibilităţii de reacţie, înrăutăţirea coordonării mişcărilor corpului, concomitent cu întârzierea reacţiei, interacţiunea medicamentelor combinate cu alcool sau droguri şi reacţiile care decurg de aici.
De asemenea, dezorientarea în spațiu, modificarea culorilor, vizibilitatea limitată, vederea dublă, aprecierea greşită a distanţelor (aproape-departe), confuzia, nesiguranța puternică și senzația de pierdere a controlului sunt doar câteva dintre experiențele pe care le vor încerca persoanele care vor purta ochelarii care simulează efectele consumului de alcool și droguri.
La prima privire prin ochelari, unii participanţi la exerciţiu se vor îndoi că va fi creată o impresie realistă de intoxicare. Ceea ce vor vedea nu va corespunde cu experienţa proprie, reală, de intoxicare cu droguri. Aceste îndoieli sunt îndreptăţite întrucât consumul de alcool şi/sau droguri cauzează o scădere a performanţei tuturor zonelor cerebrale, cu consecinţe profunde asupra performanţelor psihice si fizice. Ochelarii pentru imitarea stării de intoxicare pot simula, printr-o iritare optică puternică, doar câteva aspecte ale experienţei complexe de intoxicare cu alcool sau droguri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.