Acasă Externe Agenda Europeana Președintele Comisiei pentru libertăți civile solicită proporționalitate și coordonare în cadrul UE 

Președintele Comisiei pentru libertăți civile solicită proporționalitate și coordonare în cadrul UE 

DISTRIBUIȚI

 153778 – 18032020 – Declarația președintelui Comisiei LIBE, Juan Fernando López Aguilar privind reintroducerea controlului la unele frontiere interne din spațiul Schengen datorită coronavirusului.

„În ultimele zile, mai multe state membre ale UE au reintrodus controalele la frontierele lor interne în spațiul Schengen sau chiar le-au închis pentru anumite categorii de călători, în timp ce alte state membre au în vedere astfel de măsuri.

În calitate de președinte al Comisiei pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne a Parlamentului, deși împărtășesc pe deplin nevoia de măsuri publice care limitează interacțiunea socială pentru a încetini răspândirea coronavirusului, invit statele membre să ia măsuri ce respectă pe deplin principiul proporționalității și, mai presus de toate, cel al solidarității între statele membre ale UE, precum și nediscriminarea și normele Schengen aplicabile. Este esențial ca, atunci când se iau măsuri, nu se face nicio discriminare între cetățenii UE.

Doar printr-o abordare coordonată, mai degrabă decât prin acțiuni individuale ale statelor membre, vom avea succes în abordarea provocării cu care ne confruntăm.

Comisia pentru libertăți civile monitorizează îndeaproape situația și așteaptă ca Președinția Consiliului, Comisia și statele membre să protejeze toate avantajele spațiului Schengen.”

Regulamentul (UE) 2016/399 cu privire la Codul Uniunii privind regimul de trecere a frontierelor de către persoane (Codul Frontierelor Schengen) prevede în mod explicit riscurile legate de sănătatea publică ca motiv de refuz al trecerii frontierei externe a spațiului Schengen (titlul II), dar nu prevede posibilitatea de a reintroduce temporar controalele la frontierele interne din motive de sănătate publică (titlul III).

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.