Acasă Economie Proiect pentru digitalizarea administrației publice

Proiect pentru digitalizarea administrației publice

DISTRIBUIȚI

153918 – 25032020 – Senatorul USR Cristian Ghica a depus în Parlament un proiect de lege pentru digitalizarea administrației publice, prin eliminarea hârtiei din fluxul intern și inter-instituțional. Digitalizarea administrației publice este cu atât mai importantă în această perioadă de criză provocată de noul coronavirus, pentru ca oamenii să nu mai fie expuși riscului de îmbolnăvire prin plimbatul hârtiilor și prin statul cu orele la cozi.

Senatorul consideră că este nevoie să modificăm felul în care se produce interacțiunea cetățean-stat și viceversa, iar digitalizarea este singurul mijlocul prin care societatea poate continua să funcționeze, chiar și în vremuri de criză. În opinia sa, digitalizarea totală a administrației reprezintă, totodată, mijlocul prin care interacțiunea cetățenilor cu statul, precum și activitatea administrației publice pot fi eficientizate.

Vizita în persoană, la ghișeu, și obligativitatea folosirii hârtiei ca principal mediu de comunicare între cetățeni și stat sunt principalele bariere pentru introducerea serviciilor publice la distanță.

”Tehnologia există și nu este o noutate, însă România este încă, din păcate, tributară unor reflexe birocratice din alte secole. Hârtia, semnătura și ștampila au fost reinventate în vremurile noastre și este momentul să accelerăm adopția lor într-o formă actuală și modernă, ușurând astfel interacțiunea cetățenilor cu instituțiile publice, eliminând drumurile inutile către diverse ghișee și corvoada transferului de documente între instituții prin intermediul contribuabililor. Ținând cont că, în momentul de față, instituții mari din administrația publică românească au eliminat deja hârtiile, iar două instituții de forță din țară, SRI și STS, au implementat sisteme de management al documentelor (lucru care dovedește că aceste sisteme pot fi aplicate în siguranță), există premisele aplicării acestora la nivel național”, explică Ghica.

Proiectul legislativ reprezintă fundația pentru implementarea la nivel național a principiului ”o singură dată”, un concept de guvernare electronică care își propune să se asigure că cetățenii, instituțiile și companiile trebuie să furnizeze autorităților și administrațiilor, doar o singură dată, anumite informații standard. Ulterior, prin încorporarea reglementărilor privind protecția datelor și consimțământul explicit al utilizatorilor, administrația publică este autorizată să reutilizeze și să schimbe datele între ele.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.