Acasă Externe Agenda Europeana Ursula von der Leyen: „Comisia va folosi toate instrumentele pe care le...

Ursula von der Leyen: „Comisia va folosi toate instrumentele pe care le are la dispoziție pentru a se asigura că economia Europei trece cu bine prin acest moment”

DISTRIBUIȚI

153679  – 11032020 – În cadrul videoconferinței cu liderii UE din 10 martie în care s-a discutat epidemia de COVID-19, Comisia a primit mandat pentru a-și intensifica eforturile împotriva acesteia pe toate planurile, în coordonare cu statele membre. Criza provocată de virus are atât o latură umană semnificativă, cât și un potențial impact economic major. Prin urmare, este esențial să acționăm în mod ferm și colectiv pentru a împiedica răspândirea virusului și a ajuta pacienții, respectiv pentru a contracara efectele economice adverse.

După videoconferință, Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat :

,, Să fim foarte clari. Comisia lucrează neîncetat pe ambele planuri.

  • În conferinte telefonice zilnice, Comisia va coordona măsurile necesare împreună cu miniștrii de sănătate și ai afacerilor Interne.
  • În al doilea rând, Comisia va constitui o echipă de epidemiologi și virusologidin diferite state membre pentru a oferi orientări la nivel european.
  • În prezent, Comisia face un inventar al echipamentelor de protecție disponibile și al aparatelor de protecție respiratorie, inclusiv al capacității de producție și distribuție. Acestea sunt esențiale pentru întregul sector de sănătate.
  • În ceea ce privește cercetarea și dezvoltarea, vom consolida inițiativa europeană de a finanța cercetarea specifică cu privire la acest virus.
  • Am mobilizat 140 de milioane de eurodin finanțări publice și private pentru cercetarea privind diagnosticarea, tratamentul și vaccinurile.  

Pe plan economic :

În primă instanță, trebuie să acționăm la nivel macroeconomic. Vom folosi toate instrumentele pe care le avem la dispoziție pentru a ne asigura că economia Europei trece cu bine prin acest moment. Asta presupune coordonare la nivel de state membre, Comisie și Banca Centrală Europeană. Mă bucur că liderii au ales o asemenea strategie de coordonare.

Comisia își va asuma responsabilitățile fără întârziere. Lucrez la următoarele măsuri pentru a susține statele membre în efortul depus până acum :

  • Ne vom asigura că ajutorul de statva putea fi oferit companiilor care au nevoie de el
  • În al doilea rând, ne vom folosi la maximum de flexibilitateade care dispunem în cadrul Pactului de Stabilitate și Creștere

Voi veni cu propuneri concrete înaintea reuniunii Eurogrup de luni, 16 martie. Așadar, pe ambele planuri, vom clarifica foarte rapid regulile pentru statele membre.

În cele din urmă, voi prezenta o „Inițiativă de investiții privind răspunsul împotriva virusului” (Corona Response Investment Initiative) direcționată către

  • sistemele de sănătate;
  • IMM-uri,
  • piețele muncii
  • și alte părți vulnerabile ale economiilor noastre.

Investițiile vor fi considerabile și vor ajunge rapid la 25 de miliarde de euro .Pentru a realiza acest lucru, voi propune Consiliului și Parlamentului în această săptămână să elibereze în piață 7.5 miliarde de euro de lichidități pentru investiții. Voi înființa un grup operativ care să colaboreze cu statele membre pentru a mă asigura că fluxul banilor va începe în următoarele săptămâni.

Un pas important este marcat astăzi în ceea ce privește un răspuns coordonat, solicitat de cei 27 de șefi de stat și de guvern, de președintele Consiliului European și de Comisia Europeană. Acum este momentul să acționăm.

„Inițiativa de investiții privind răspunsul împotriva virusului” (Corona Response Investment Initiative) — cum va funcționa?

Pentru a orienta rapid investițiile publice europene în valoare de 25 miliarde de euro, Comisia va propune să renunțe în acest an la obligația de a solicita rambursarea prefinanțărilor neutilizate din fondurile structurale și de investiții europene deținute în prezent de statele membre.

Statele membre vor fi obligate să utilizeze aceste sume pentru a-și accelera investițiile în cadrul fondurilor structurale. Vor utiliza acest lucru pentru cofinanțarea națională pe care în mod normal ar fi trebuit să o asigure pentru a primi următoarele tranșe din pachetele lor de fonduri structurale. Având în vedere ratele medii de cofinanțare din statele membre, cele 7.5 miliarde de euro vor fi în măsură să declanșeze utilizarea unei finanțări structurale de aproximativ 17.5-18 miliarde de euro în întreaga UE.

Această propunere poate fi pusă în aplicare prin modificarea regulamentului comun privind fondurile structurale. Comisia va înainta această propunere Consiliului și Parlamentului în această săptămână. Prin urmare, programele operaționale naționale ar urma să fie adaptate, dacă este cazul, pentru a canaliza finanțarea către domenii precum măsurile de muncă pe termen scurt, sectorul sănătății, măsurile privind piața forței de muncă și sectoarele afectate în mod deosebit de situația actuală.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.