Acasă Externe Agenda Europeana Coronavirus: 2,7 miliarde de euro din bugetul UE pentru sprijinirea sectorului medical

Coronavirus: 2,7 miliarde de euro din bugetul UE pentru sprijinirea sectorului medical

DISTRIBUIȚI

 154262 – 15042020 – Comisia Europeană a propus activarea, la 2 aprilie, a Instrumentului pentru sprijin de urgență al Uniunii Europene, pentru a sprijini în mod direct sistemele de sănătate din țările UE în lupta lor împotriva pandemiei de coronavirus.

Ieri, Consiliul și-a dat rapid acordul, astfel încât instrumentul de 2,7 miliarde de euro să înceapă să ofere imediat sprijin direct acolo unde este cel mai necesar. Instrumentul va fi utilizat împreună cu alte instrumente ale UE, precum rezerva de produse farmaceutice și consumabile medicale rescEU, de exemplu, care se majorează în paralel cu încă 300 de milioane de euro față de alocarea propusă inițial de 80 de milioane de euro.

Comisarul Johannes Hahn, responsabil cu bugetul; ”Bugetul UE a fost întotdeauna principalul instrument de solidaritate al UE pentru  abordarea situațiilor de criză și pentru acordarea de ajutor rapid celor aflați în dificultate în Europa și în afara ei. Astăzi îl mobilizăm din nou pentru a-i sprijini pe deplin pe cei aflați în linia întâi – doctori, asistenți medicali, bolnavi și familiile acestora. Această contribuție va fi, de asemenea, esențială pentru urmărirea bolii într-un mod solidar, prin punerea la dispoziție a mai multor teste și sprijinirea activităților relevante de cercetare medicală”.

Într-o primă etapă, Instrumentul pentru sprijin de urgență destinat sectorului medical va contribui la finanțarea nevoilor urgente de aprovizionare cu produse medicale precum măștile și ventilatoarele, a transportului de echipamente medicale și de pacienți în regiunile transfrontaliere, a recrutării de personal medical suplimentar care să poată fi trimis în zonele cele mai grav afectate din întreaga Uniune, precum și a construirii de spitale de campanie mobile.

Instrumentul pentru sprijin de urgență permite Comisiei să achiziționeze direct în numele statelor membre și să direcționeze ajutorul acolo unde este cel mai necesar. Stabilirea priorităților și mobilizarea se vor efectua în strânsă coordonare cu statele membre. A fost instituit un grup operativ intern pentru gestionarea acestei inițiative. Pe termen mediu și lung, fondurile din cadrul Instrumentului pentru sprijin de urgență îi vor permite Uniunii să sprijine eforturile de testare în masă ale statelor membre, precum și orice demersuri relevante de cercetare medicală.

Astfel, Comisia va oferi un răspuns coordonat la nivelul UE pe întreaga perioadă de criză, din etapa actuală până în momentul ieșirii și al recuperării. Pentru ca toate mijloacele bugetare să fie disponibile, Comisia ar avea nevoie să obțină undă verde și din partea Parlamentului European.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.