Acasă Externe Mircea Geoană: NATO rămâne vigilentă în materie de amenințări militare

Mircea Geoană: NATO rămâne vigilentă în materie de amenințări militare

DISTRIBUIȚI
foto:digi24.ro

 154292 – 17042020 – NATO recomandă statelor membre să-și protejeze industria și infrastructurile strategice – de exemplu, cea de energie sau cea de telecomunicații -, în condițiile în care există actori statali sau nonstatali care încearcă să profite de nevoia de bani și lichidități a economiilor occidentale afectate de pandemie.

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat că Alianța rămâne vigilentă în materie de amenințări militare, chiar dacă are acum și misiuni de combatere a pandemiei.

Geoană a explicat că toate riscurile de securitate de dinainte de criză sunt acum amplificate de pandemie. O problemă e în mod clar dezinformarea accentuată pornită dinspre Rusia și China, care în paralel duc o campanie de publicitate insistând pe ajutoarele pe care le trimit în diverse zone, chiar dacă în unele cazuri echipamentele medicale nu sunt de cea mai bună calitate.

În paralel, NATO s-a implicat cu peste 100 de misiuni de transport aerian de echipamente medicale, 25 de spitale de campanie, 25.000 de paturi de tratament, peste 4.000 de persoane din domeniul medical militar, zeci de mii de militari în misiuni de sprijin pentru autoritățile civile.

Mircea Geoană a atras atenția că această criză sanitară nu trebuie lăsată să devină o criză de securitate și a explicat că e nevoie de pacea oferită de NATO pentru ca economiile să își revină după pandemie.

“Din cauza volatilității și a problemelor economice, acum dar și pe viitor e posibil să apară actori străini care vor încerca să profite de relativa noastră slăbiciune și să facă achiziții în industrii și infrastructuri strategice. Impactul economic al pandemiei se va simți, dar trebuie spus clar – nu că aș proteja alocarea de 2% pentru apărare – faptul că avem nevoie de securitate și de investiții în securitate, acum poate mai mult decât înainte”, a declarat Mircea Geoană .

Secretarul general adjunct al NATO a dat asigurări că misiunile Alianței sunt în continuare perfect funcționale iar NATO își menține vigilența inclusiv, de exemplu, în cazul exercițiului anunțat de Rusia în zona Mării Negre și a Crimeii, cu proiecție spre Orientul Mijlociu. Sursa: Romania-actualitati.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.