Acasă Externe Agenda Europeana Noul coronavirus: Comisia Europeană face apel la statele membre să optimizeze aprovizionarea...

Noul coronavirus: Comisia Europeană face apel la statele membre să optimizeze aprovizionarea cu medicamente și disponibilitatea lor

DISTRIBUIȚI

154184 – 09042020  – Comisia Europeană a făcut apel statelor membre să asigure cetățenilor europeni accesul la medicamentele esențiale în cursul epidemiei cauzate de noul coronavirus. Pandemia a scos în evidență dificultățile semnificative în ceea ce privește asigurarea aprovizionării cu medicamentele esențiale necesare și impactul pe care îl poate avea o astfel de epidemie asupra lanțului de aprovizionare cu medicamente în UE.

Orientările elaborate de Comisie se axează pe aprovizionarea, distribuirea și utilizarea rațională a medicamentelor vitale pentru tratamentul pacienților afectați de noul coronavirus, precum și a medicamentelor care ar putea lipsi din cauza pandemiei. Acțiunile propuse ar trebui să permită o abordare mai coordonată în întreaga UE, păstrând integritatea pieței unice și protejând totodată sănătatea publică.

Comisarul Stella Kyriakides, responsabil cu sănătatea și siguranța alimentară: ”Această criză de sănătate publică fără precedent pune sistemele noastre de sănătate sub o presiune enormă: există riscul ca stocurile de medicamente esențiale din multe spitale europene să fie insuficiente. Nu ne putem permite să avem deficit de medicamente vitale într-un moment atât de critic. Astăzi, prezentăm acțiuni concrete pentru ca statele membre să prevină în mod proactiv deficitele și să asigure spitalelor noastre medicamentele esențiale necesare pentru a salva vieți. Fac apel la solidaritatea și la responsabilitatea industriei farmaceutice din UE de a crește producția de medicamente necesare pentru tratarea pacienților grav afectați de noul coronavirus”.

Orientările Comisiei privind utilizarea optimă și rațională a medicamentelor evidențiază necesitatea ca autoritățile naționale:

  • să-și demonstreze solidaritatea prin eliminarea interdicțiilor și a restricțiilor la export, asigurând disponibilitatea medicamentelor esențiale în spitale și farmacii, precum și prin evitarea constituirii de stocuri la nivel național. Autoritățile naționale ar trebui, de asemenea, să combată dezinformările, care ar putea conduce la constituirea inutilă de stocuri ca urmare a cumpărării sub impulsul panicii.
  • să asigure aprovizionarea prin creșterea și reorganizarea producției, prin monitorizarea stocurilor și a capacităților de producție, prin coordonarea eforturilor comune din partea industriei și prin implementarea unor inițiative vizând susținerea cererii și achizițiile publice pentru a încuraja oferta. În cazul statelor membre care au nevoie să sprijine industria în vederea creșterii capacității lor de producție prin stimulente fiscale și ajutoare de stat și să pună în aplicare măsuri de flexibilitate în materie de reglementare, Comisia este pregătită să ofere orientări și securitate juridică.
  • să promoveze utilizarea optimă a medicamentelor în spitale, în special prin adaptarea protocoalelor spitalicești existente sau prin elaborarea unor protocoale noi validate, pentru a preveni utilizarea excesivă a medicamentelor, precum și prin oferirea posibilității de a amâna datele de expirare a medicamentelor.
  • să optimizeze vânzările în farmaciile comunitare pentru a se evita constituirea de stocuri, prin introducerea de restricții pentru vânzările de medicamente care ar putea fi deficitare și prin luarea în considerare a limitării temporare a vânzărilor online de medicamente esențiale.

În ultimele săptămâni, Comisia, cu sprijinul Agenției Europene pentru Medicamente (EMA), a colectat date despre dificultățile actuale cu scopul de a monitoriza, evalua și identifica medicamentele care ar putea lipsi de pe piață. Ele includ monitorizarea cererii de ansamblu din partea statelor membre, precum și impactul interdicțiilor de export impuse de țări terțe.

Riscul de penurie se datorează în primul rând creșterii cererii de medicamente pentru tratarea în spital a pacienților afectați de noul coronavirus. Constituirea de stocuri de către cetățeni, creșterea cererii de medicamente experimentale împotriva noului coronavirus, introducerea de măsuri protecționiste în interiorul și în afara UE, cum ar fi interdicțiile la export și constituirea de stocuri la nivel național, precum și barierele din calea transportului între țări, joacă, de asemenea, un rol important.

În plus, vicepreședintele executiv, Margrethe Vestager, responsabilă cu politica în domeniul concurenței, propune un cadru temporar în care se explică momentul și modul în care întreprinderile pot obține orientări sau asigurări în scris prin care se confirmă că acțiunile de cooperare menite să evite penuria de produse și servicii esențiale sunt în conformitate cu normele în materie de concurență.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.