Acasă Economie România nu mai exportă cereale

România nu mai exportă cereale

DISTRIBUIȚI
foto:agrointel.ro

154204 – 10042020 – Ministrul de Interne, Ion Marcel Vela, secretarul de Stat Bogdan Despescu și secretarul de Stat Raed Arafat au anunțat joi seara o nouă ordonanță militară.

Ordonanța Militară nr. 8 prevede – așa cum se anunțase și în ședința de guvern – suspendarea exporturilor pentru o serie de produse agroalimentare, între care cerealele, dar și biscuiții. Măsura este valabilă pe toată perioada stării de urgență.

Astfel, pe perioada stării de urgență se interzice/se suspendă exportul pentru produsele agroalimentare: grâu, orz, ovăz, orez, soia, dar și făină de grâu, turte, produse de panificație și patiserie, biscuiți, ulei de semințe, zahăr.

Procedurile de export a produselor agroalimentare respective, care sunt în derulare la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe militare, se suspendă pe perioada stării de urgență.

De asemenea, pe perioada stării de urgență se suspendă activitatea de emitere a certificatelor fitosanitare pentru exportul produselor agroalimentare de mai sus.

Măsurile se aplică începând cu data publicării ordonanței militare în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Achiziționarea intracomunitară a produselor agroalimentare enumerate se poate face numai dacă statul membru face dovada faptului că produsele achiziționate sunt destinate consumului intern propriu sau al celui comunitar, iar nu exportului.

Pieţele agro-alimentare vor rămâne deschise pentru agricultorii care prezintă certificat de producător agricol.

De asemenea, în zilele de joi, vineri și sâmbătă, premergătoare celor două sărbători pascale, operatorii economici care comercializează produse agroalimentare își pot prelungi programul de funcționare în funcție de necesități.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.