Acasă Politic Bogdan Aurescu a participat la conferința regională pe tema gestionării efectelor socio-economice...

Bogdan Aurescu a participat la conferința regională pe tema gestionării efectelor socio-economice ale pandemiei de COVID-19

DISTRIBUIȚI

 154683 – 19052020  – Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a participat marți, 19 mai 2020, la videoconferința regională la nivel ministerial pe tema gestionării efectelor socio-economice ale pandemiei COVID-19, care a reunit o serie de state membre UE și parteneri din Balcanii de Vest.

Reuniunea a avut loc la invitația miniștrilor Afacerilor Externe din Republica Elenă și Republica Macedonia de Nord și a vizat coordonarea acțiunii la nivel regional pentru gestionarea efectelor socio-economice ale crizei.

În intervenția sa, șeful diplomației române a făcut referire la inițiativele europene multiple puse la dispoziția partenerilor din regiune în combaterea pandemiei COVID-19 și a efectelor economice ale acestei crize. A punctat, în context, sprijinul financiar mobilizat la nivelul UE pentru Balcanii de Vest, acesta fiind un semnal ferm și concret al solidarității europene și angajamentului față de regiune. În acest sens, ministrul Bogdan Aurescu a menționat că se așteaptă un plan economic și investițional robust pentru regiune, care urmează să fie prezentat de către Comisia Europeană în această toamnă, subliniind că este necesar ca accentul să fie pus pe stimularea economiilor, îmbunătățirea competitivității și a conectivității.

Totodată, a arătat că, pe lângă contribuția financiară, solidaritatea europeană a fost demonstrată și prin asocierea partenerilor la inițiative și instrumente europene aflate, de regulă, doar la dispoziția statelor membre, inclusiv prin asigurarea unui flux comercial nerestricționat în ceea ce privește echipamentele de protecție sau asigurarea circuitului rapid al bunurilor esențiale, prin intermediul culoarelor verzi care leagă statele din UE de Balcanii de Vest.

În context, a reamintit contribuția României la materializarea solidarității europene, în calitate de prim stat membru care s-a angajat să găzduiască mecanismul RescEU, printre misiunile de succes numărându-se cele organizate în Muntenegru și Republica Macedonia de Nord, care au primit livrări de echipamente medicale achiziționate prin acest mecanism.

În lumina recentului Summit UE-Balcanii de Vest de la 6 mai 2020, care a reconfirmat perspectiva europeană clară a regiunii și a transmis un mesaj puternic de sprijin pentru gestionarea în comun a provocărilor crizei actuale, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a subliniat importanța menținerii politicii de extindere în centrul acțiunii UE în regiune, dincolo de inițiativele punctuale de sprijin pentru redresarea socio-economică. A exprimat sprijinul pentru adoptarea la nivel european, în perioada următoare, a documentelor reprezentând cadrele de negociere cu Albania și R. Macedonia de Nord, ca urmare a deciziei de deschidere a negocierilor de aderare cu cele două țări, luate în martie 2020.

În acest sens, ministrul Bogdan Aurescu a declarat: „În ciuda crizei, Uniunea Europeană a transmis, poate, cel mai puternic mesaj posibil. În momentele dificile ale pandemiei COVID-19, UE a luat decizia de a continua procesul de extindere și de a deschide negocierile cu Albania și Republica Macedonia de Nord. Acesta este un semnal puternic că acțiunea noastră corespunde angajamentelor europene și așteptăm cu nerăbdare să adoptăm cadrele de negociere cu cele două țări în cursul lunii iunie”.

Intervenția ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu este disponibilă aici: https://www.mae.ro/node/52534

Reuniunea s-a încheiat prin adoptarea de către miniștri a unei Declarații comune, accesibile aici:  https://www.mfa.gr/en/current-affairs/statements-speeches/2nd-thessaloniki-2020-ministerial-forum-joint-ministerial-statement-on-covid-19-pandemic.html

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.