Acasă Anchete Justitie Cazanciuc a sesizat CCR pentru Tăriceanu

Cazanciuc a sesizat CCR pentru Tăriceanu

DISTRIBUIȚI

154838 – 29052020 – Președintele interimar al Senatului, social-democratul Robert Cazanciuc, a sesizat vineri Curtea Constituțională a României (CCR), la solicitarea lui Călin Popescu Tăriceanu, revendicând un conflict juridic cu Ministerul Public, după ce procurorii au deschis un dosar penal în care este cercetat și liderul ALDE pe motiv că a refuzat punerea în aplicare a unei decizii definitive a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) privind demiterea senatorului PSD Cristian Marciu, găsit incompatibil.

”Niciunui membru al Parlamentului nu îi poate fi impusă o anumită conduită în exercitarea opțiunii de vot. Punerea la dispoziție a unor documente întocmite în timpul derulării dezbaterilor parlamentare în care este analizată orice solicitare a unei autorități publice reprezintă o formă de imixtiune și de încercare de control a activității și procedurilor parlamentare, în condițiile în care acestea se finalizează prin votul liber exprimat de senatori. și-a arogat competența de a exercita un control judiciar asupra modului de derulare a unor proceduri parlamentare, realizate conform Regulamentului Senatului, de către președintele acestei Camere legislative, de Biroul permanent al Senatului, precum și de Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunități și validări. Actele procedurale îndeplinite în conformitate cu prevederile regulamentelor parlamentare nu pot face obiectul controlului organelor Ministerului Public, acestea fiind modalități prin care Camerele Parlamentului își îndeplinesc rolul constituțional și își desfășoară lucrările în temeiul și potrivit propriei autonomii organizatorice și funcționale”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Senat.

”Efectuarea urmăririi penale față de Președintele Senatului, în funcție în anul 2017, pentru acte de procedură parlamentară, respectiv nesupunerea votului plenului Senatului a încetării de drept a unui mandat de senator validat în 2016, pentru care Agenția Națională Integritate a emis în 2012 un raport de evaluare privind incompatibilitatea acestuia cu exercitarea funcției de consilier județean în perioada 2008-2012, rămas definitiv în 2015, reprezintă un fapt fără precedent, o încălcare a regimului separației puterilor în stat”, se mai arată în sursa citată.

Pe 30 martie, președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a solicitat conducerii Senatului să sesizeze Curtea Constituțională cu un conflict juridic între Parlament și Parchetul General susținând că procurorii ”se amestecă direct” în activitatea parlamentară pentru că anchetează motivele pentru care un senator PSD cu decizie definitivă de incompatibilitate din 2015 mai este încă în funcție, deși legea prevede clar că el trebuia să își piardă mandatul.

În acest dosar Călin Popescu Tăriceanu este suspect de comiterea a două infracțiuni, abuz în serviciu și uzurparea de calități oficiale, deoarece, în calitate de președinte al Senatului ar fi refuzat vreme de doi ani să pună în aplicare decizia Justiției – constatarea pierderii calității de senatorul social-democrat.

Tăriceanu a fost citat până acum de două ori la Parchetul General, prima oară în ianuarie, ultima oară pe 10 martie, pentru a i se aduce la cunoștință calitatea suspect în acest dosar penal.

El acuză Parchetul General de ”încălcarea gravă a principiului constituțional al colaborării instituționale loiale între autoritățile publice” pentru că a cerut în mod repetat Comisiei juridice a Senatului de a preda procurorilor documentele referitoare la dezbaterea privind mandatul senatorului PSD Cristian Marciu. Social-democratul a fost declarat incompatibil de către Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) în martie 2015, prin decizie definitivă, iar în martie 2017 Agenția Națională de Integritate (ANI) a cerut Senatului să constate încetarea calității de parlamentar a acestuia. Vreme de trei ani însă solicitarea ANI a rămas fără niciun răspuns din partea Senatului, ceea ce a dus la deschiderea de către Parchetul General al dosarului penal în care Tăriceanu are calitatea de suspect.

”Consider că acest amestec al unei structuri a Autorității Judecătorești în derularea unei proceduri regulamentare în Senat nu este o simplă interferență funcțională în activitatea parlamentară a unei comisii permanente a Senatului, ci o încălcare gravă a rolului constituțional al Parlamentului ca organism reprezentativ suprem al poporului”, a transmis Tăriceanu, într-o adresă, Biroului Permanent al Senatului, consultată de G4Media.ro.

”Activitatea unei comisii permanente se desfășoară cu un anumit grad de flexibilitate, iar durata îndeplinirii acesteia ține de specificul activității respective”, motivează Tăriceanu blocarea vreme de trei ani în Comisia Juridică a Senatului a solicitării ANI de încetare a mandatului senatorului PSD Marciu.

G4media.ro a dezvăluit în exclusivitate, pe 8 ianuarie, că un dosar penal deschis de Parchetul General i-ar viza pe fostul preşedinte al Senatului, Călin Popescu Tăriceanu (ALDE), şi pe senatorul PSD de Giurgiu, Cristian Marciu.

Senatorul Marciu a fost declarat incompatibil de Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) în martie 2015, prin decizie definitivă.

Cristian Marciu a fost declarat incompatibil pentru ca a făcut afaceri cu Consiliul Judetean Giurgiu, în perioada 2008-2012, el fiind consilier județean. Potrivit legii, pentru acest lucru, Marciu trebuia să piardă de îndată orice funcție publică și să nu mai poată ocupa o alta, vreme de 3 ani.

De altfel, în martie 2017, la doi ani de la rămânerea definitivă a deciziei judecătorești, ANI a cerut Senatului să constate încetarea calității de senator a lui Cristian Marciu.

Cu toate că se împlinesc 5 ani de la nerespectarea deciziei judecătorești definitive a Înaltei Curți, Cristian Marciu este și acum senator PSD.

În schimb, fostul președinte al Senatului, Călin Popescu Tăriceanu este vizat de acuzațiile de abuz în serviciu și uzurparea de calități oficiale. El a fi refuzat vreme de doi ani și jumătate – între data cererii ANI (6 martie 2017) și data demisiei sale de la conducerea Senatului (2 septembrie 2019) – să pună în aplicare decizia Justiției.

Contactat de G4media.ro, Călin Popescu Tăriceanu a explicat că Biroul Permanent al Senatului a decis pe 4 februarie 2019 să trimită solicitarea Agenției Naționale de Intergritate Comisiei juridice a Senatului. ”Până la data încetării mandatului meu nu se primise niciun răspuns”, a declarat Tăriceanu pentru G4Media.ro.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.