Acasă Externe Agenda Europeana Comisia Europeană: Foaie de parcurs pentru relaxarea restricțiilor

Comisia Europeană: Foaie de parcurs pentru relaxarea restricțiilor

DISTRIBUIȚI

 154571 – 13052020 – Comisia Europeana a trimis statelor membre foaia de parcurs pentru ridicarea treptata a restricțiilor impuse de pandemia de Covid19. Comisia recomandă statelor membre să discute cu vecinii lor din Uniune măsuri comune de traversare a granițelor, dar să respecte liniile trasate în foaia de parcurs.

Comisia Europeana a anuntat că în general răspunsul statelor membre la foaia de parcurs a fost unul favorabil. În foaia de parcurs pentru ridicarea restricțiilor accentul se pune pe monitorizarea evoluției pandemiei și pe capacitatea statelor membre de a face acest lucru absolut necesar mai ales în contextul relaxarii la trecerea granițelor interne.

Ridicarea restrictiilor asupra libertății de miscare a persoanelor trebuie sa fie proportională si nediscriminatorie, atrage atenția Comisia Europeană, în contextul în care mai multe state membre vecine au început discuții la nivel bilateral privind regimul de trecere a granițelor dintre ele. Măsurile de carantină țin de competențele naționale ale statelor membre dar foia de parcurs prevede că măsurile trebuie luate, mentinute sau ridicate pe criterii stiințifice și epidemiologice și in funcție de recomandările Centrului European pentru Prevenirea si Controlul Bolilor.  ”Sperăm că statele membre care au luat anumite măsuri de carantină să aplice aceleași reguli altor state membre dacă acestea au condiții epidemiologice similare. E foarte important ca atunci când iau măsuri, statele membre să facă asta în coordonare cu țările membre vecine, cu Comisia Europeană și cu Comitetul de Securitate în Sănatate” a precizat Stefan de Keersmaecker, de la biroul de presa al Comisiei Europene.

Purtătorul de cuvânt a atras atenția că în foaia de parcurs pentru ridicarea restricțiilor accentul se pune pe monitorizarea evoluției pandemiei și pe capacitatea statelor membre de a face acest lucru absolut necesar mai ales în ce privește trecerea granițelor interne. De asemenea, în foaia de parcurs se cere statelor membre să ofere cifre privind evoluția pandemiei nu doar la nivel național ci și regional, mai ales că există diferențe considerabile în unele cazuri între regiuni legat de numărul de îmbolnăviri dar și pentru că aceste date sunt adunate de Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor care face ulterior recomandări. Comisia Europeană urmează să prezinte astăzi un pachet de măsuri de relaxare a restrictiilor în materie de turism, transporturi și granițe interne.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.