Acasă Externe Agenda Europeana Comisia Europeană propune o facilitate de împrumut pentru sectorul public pentru a...

Comisia Europeană propune o facilitate de împrumut pentru sectorul public pentru a sprijini investițiile verzi în colaborare cu Banca Europeană de Investiții

DISTRIBUIȚI

154823 – 29052020 – Comisia Europeană a prezentat propunerea privind o facilitate de împrumut pentru sectorul public în cadrul Mecanismului pentru o tranziție justă. Facilitatea va fi pusă în aplicare în parteneriat cu Banca Europeană de Investiții și va încuraja investițiile care sprijină tranziția către o economie neutră din punct de vedere climatic realizate de autoritățile din sectorul public în beneficiul regiunilor cu un consum ridicat de cărbune și cu emisii ridicate de dioxid de carbon.

Facilitatea va include 1,5 miliarde de euro sub formă de granturi din bugetul UE și până la 10 miliarde de euro sub formă de împrumuturi din surse proprii ale Băncii Europene de Investiții. Ea va mobiliza investiții de până la 25-30 de miliarde de euro pentru a ajuta teritoriile și regiunile cele mai afectate de tranziția către o economie neutră din punct de vedere climatic, acordând prioritate celor care au o capacitate mai redusă de a face față costurilor tranziției.

Facilitatea va fi accesibilă tuturor statelor membre, inițial pe baza unor pachete financiare naționale, prin intermediul unor cereri de propuneri care îndeplinesc următoarele criterii: proiectele aduc beneficii teritoriilor identificate într-un plan teritorial pentru o tranziție justă aprobat, proiectele primesc un împrumut BEI în cadrul facilității și proiectele nu generează suficiente fluxuri de venituri pe piață.

Proiectele trebuie să se conformeze, de asemenea, politicii de creditare a BEI. Printre domeniile de investiții se vor număra infrastructura energetică și de transport, rețelele de termoficare, transportul public, măsurile de eficiență energetică și infrastructurile sociale, precum și alte proiecte care pot aduce beneficii directe comunităților din regiunile afectate și care pot reduce costurile socioeconomice ale tranziției către o Europă neutră din punct de vedere climatic până în 2050.

Planurile teritoriale pentru o tranziție justă sunt în prezent în curs de elaborare de către statele membre și vor fi aprobate de Comisia Europeană. Acestea vor oferi cadrul pentru sprijinul acordat prin cei trei piloni ai Mecanismului pentru o tranziție justă: Fondul pentru o tranziție justă, care va oferi granturi, o schemă specială în cadrul InvestEU pentru a atrage investiții private și facilitatea de împrumut pentru sectorul public. Comisia oferă sprijin tehnic pentru elaborarea planurilor teritoriale pentru o tranziție justă tuturor celor 18 state membre care au solicitat acest lucru.

Propunerea va fi negociată cu Parlamentul European și cu Consiliul, în vederea adoptării sale rapide. Se preconizează lansarea primelor cereri de proiecte după adoptarea și intrarea în vigoare a facilității de împrumut pentru sectorul public și după aprobarea planurilor teritoriale pentru o tranziție justă. Înainte de prima cerere de propuneri, va trebui semnat un acord administrativ cu Banca Europeană de Investiții pentru a stabili modalitățile de punere în aplicare a facilității.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.