Acasă Externe Agenda Europeana Comisia Europeană sprijină statele membre să accelereze recunoașterea calificărilor profesionale ale lucrătorilor...

Comisia Europeană sprijină statele membre să accelereze recunoașterea calificărilor profesionale ale lucrătorilor din domeniul sănătății

DISTRIBUIȚI

  154509 – 08052020 – Comisia Europeană a emis o comunicare care oferă orientări statelor membre pentru a le ajuta să soluționeze problema penuriei de lucrători în domeniul sănătății, în situația de urgență creată de coronavirus. Orientările vor sprijini statele membre să accelereze recunoașterea calificărilor profesionale ale lucrătorilor din domeniul sănătății și să clarifice normele care le permit medicilor și asistenților medicali să își exercite profesia.

Comisarul pentru piața internă, Thierry Breton: ”Criza provocată de coronavirus a pus o presiune incredibilă asupra sistemelor de sănătate din toate țările și a creat, în întreaga Europă, deficite de lucrători calificați în domeniul sănătății. Astăzi, sprijinim statele membre să utilizeze mai bine normele existente pentru a recunoaște calificările lucrătorilor din domeniul sănătății și pentru a-i ajuta să își îndeplinească sarcinile atunci când și acolo unde este necesar”.

Orientările publicate abordează preocupări practice legate de punerea în aplicare a Directivei UE privind calificările profesionale care stabilește un cadru pentru facilitarea liberei circulații, în Europa, a profesioniștilor, inclusiv a medicilor și a asistenților medicali. Orientările stabilesc modul în care statele membre pot accelera procedurile de facilitare a recunoașterii reciproce a calificărilor, în conformitate cu dispozițiile directivei referitoare la flexibilitate. În plus, acestea clarifică modul în care statele membre se pot asigura că normele directivei privind cerințele minime de formare a medicilor și a asistenților medicali pot fi respectate în cazurile în care studenții nu sunt în măsură să își completeze cursurile de formare din cauza perturbărilor cauzate de criza provocată de coronavirus, inclusiv prin solicitarea unei derogări de la aceste norme.

Orientările exprimă disponibilitatea Comisiei Europene de a sprijini statele membre și profesioniștii să facă față crizei, să își mențină drepturile la liberă circulație și să asigure siguranța pacienților.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.