Acasă Economie Consiliile judeţene şi primăriile au fost excluse de la obţinerea fondurilor europene...

Consiliile judeţene şi primăriile au fost excluse de la obţinerea fondurilor europene alocate pentru gestionarea crizei COVID-19

DISTRIBUIȚI

  154675 – 19052020 – “Ministerul Fondurilor Europene nu a ţinut cont de propunerile Uniunea Națională a Consiliilor Județene din România (UNCJR) făcute în conţinutul ghidului ‘Consolidarea capacităţii sistemului medical public de gestionare a situaţiei de urgenţă cauzată de criza COVID-19’, punând în pericol finanţarea viitoare a acţiunilor privind stoparea epidemiei de coronavirus. Toate aceste lucruri se întâmplă în condiţiile în care consiliile judeţene şi primăriile sunt cele care au cheltuit cele mai mari sume de bani pentru stoparea epidemiei de coronavirus. Deşi propunerile formulate de UNCJR, în urma consultării tuturor consiliilor judeţene din ţară au fost numeroase, în varianta finală a ghidului se regăsesc doar două propuneri, respectiv: acceptarea ca eligibil a parteneriatului dintre autorităţile administraţiei publice locale şi furnizorii publici de servicii de asistenţă socială din judeţ pentru categoriile vulnerabile şi diferenţierea valorii eligibile a proiectului pe tipuri de acţiuni”, se arată într-un comunicat de presă al UNCJR.

În varianta finală a proiectului, Ministerul Educaţiei şi Cercetării a fost declarat solicitant eligibil, dar nu şi consiliile judeţene.

“În varianta actuală a ghidului este prevăzut ca solicitant eligibil Ministerul Educaţiei şi Cercetării pentru proiecte care vizează unităţile/ instituţiile de învăţământ de stat, rezultând faptul că punctele de vedere formulate de Inspectoratele şcolare, deşi au competenţe şi capacitate administrativă redusă, au avut mai multă greutate în faţa domnului ministru, decât cele ale autorităţilor administraţiei judeţene”, a precizat UNCJR.

La 15 mai 2020 Ministerul Fondurilor Europene prin Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Infrastructură Mare a lansat apelul “Consolidarea capacităţii sistemului medical public de gestionare a situaţiei de urgenţă cauzată de criza COVID-19”.

Ghidul solicitantului a fost publicat spre consultare publică în perioada 15 – 30 aprilie, timp în care au fost făcute propuneri de modificare a documentului din partea UNCJR.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.